Pasaulē
2012. gada 21. janvāris, 14:25

Uzbrukumos Nigērijas pilsētai nogalināti vismaz 28 cilvēki

Jauns.lv

Uzbrukumos drošības spēkiem, kas piektdien piemeklēja Nigērijas otro lielāko pilsētu Kano, nogalināti vismaz 28 cilvēki, liecina aģentūras AFP apkopotās aculiecinieku un policijas avotu sniegtās ziņas.

Kā ziņots, Kano piektdien pārņēma panika, pilsētā atskanot aptuveni 20 sprādzieniem, kam sekoja apšaudes.

Uzbrukumiem tika pakļauti astoņi ar drošības dienestiem saistīti objekti, tostarp štata policijas pārvalde, slepenpolicijas ēka, policijas iecirkņi, kazarmas un imigrācijas dienesta ēka.

Lai gan pagaidām oficiāls upuru skaits nav paziņots, jau iepriekš bija zināms, ka starp nogalinātajiem ir trīs policisti, trīs imigrācijas dienesta darbinieki un kāds vietējais žurnālists. Gājis bojā arī terorists pašnāvnieks, kas sarīkoja sprādzienu pie štata policijas pārvaldes.

Savukārt avoti mediķu aprindās pavēstījuši, ka vienā no slimnīcām nogādāts viena karavīra līķis, kā arī kādas meitenes mirstīgās atliekas.

Uzbrukumā, kurā gājušas bojā abas iepriekš minētās personas, nogalināti arī divi policisti.

Tikmēr viens no aculieciniekiem, kurš dzīvo blakus štata policijas pārvaldei, pastāstīja, ka uz ielas starp savu māju un policijas ēku saskaitījis 16 līķus, no kuriem seši bijuši policisti.

Nogalināto un ievainoto skaits varētu pieaugt, jo pagaidām ātrās palīdzības automašīnas nevar piekļūt visām apkaimēm, kur notikuši sprādzieni un apšaudes.

Kāds avots policijā izteicās, ka nevar nosaukt precīzu cietušo skaitu, taču atzina, ka nogalinātie skaitāmi desmitos.

Lai gan pagaidām nav zināms, kas atbildīgs par notikušo, pēdējā laikā līdzīgus uzbrukumus, kurus rīkojuši islāmistu sektas "Boko Haram" kaujinieki, piedzīvojusi virkne pilsētu Nigērijas ziemeļu daļā, kuru pamatā apdzīvo musulmaņi.

Reaģējot uz islāmistu uzbrukumiem, Nigērijas prezidents Gudlaks Džonatans virknē teritoriju četros ziemeļu štatos 31.decembrī izsludināja ārkārtas stāvokli.

Kano līdz šim nebija skāris pēdējā laikā uzliesmojušais starpkopienu vardarbības vilnis, un pilsēta nav iekļauta teritorijās, kurās ir spēkā ārkārtas stāvoklis.

Kano štata varasiestādes, reaģējot uz piektdienas uzbrukumiem, izsludinājušas komandantstundu, kas līdz turpmākajam rīkojumam ilgst visu diennakti.

Tiek lēsts, ka Nigērijas iedzīvotāju skaits sasniedzis 167 miljonus un musulmaņu un kristiešu skaits nigēriešu vidū ir gandrīz vienāds. Valsts ziemeļos dzīvo galvenokārt musulmaņi, bet dienvidos - kristieši, taču abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

LETA