Pasaulē
2012. gada 2. marts, 13:02

Putins pārliecināts par uzvaru Krievijas prezidenta vēlēšanās

Jauns.lv

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins piektdien pauda pārliecību, ka uzvarēs prezidenta vēlēšanās svētdien, tomēr noraidīja opozīcijas prasības un atkārtoja stingru kritiku ASV.

Putins, paužot pārliecību par savu uzvaru vēlēšanās, piektdien plašos protestus visā valstī pret savu 12 gadu ilgo valdīšanu nosauca par "labu pieredzi Krievijai".

"Situācija palīdzējusi padarīt valdības struktūras spējīgākas, palielinājusi nepieciešamību tām domāt, meklēt risinājumus un komunicēt ar sabiedrību," paskaidroja Putins, tiekoties ar Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļu galvenajiem redaktoriem.

Putins solīja sākt dialogu ar protestētājiem, tomēr noraidīja opozīcijas galveno prasību rīkot jaunas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, jo protestētāji Putina partijas "Vienotā Krievija" uzvaru 4.decembrī notiekošajās vēlēšanās uzskata par negodīgu.

Lai gan pēc Valsts domes vēlēšanām un pirms prezidenta vēlēšanām visā Krievijā ielās izgājuši desmitiem tūkstoši cilvēku, pieprasot varas maiņu un godīgas vēlēšanas, Putins uzstāja, ka viņu atbalsta lielākā daļa valsts iedzīvotāju.

Krievijas premjers gan atzina, ka mazāks atbalsts viņam ir Maskavā un citās lielajās pilsētās. "Jā, tur manu atbalstītāju ir mazāk, bet viņi vienalga ir vairākumā," uzsvēra Krievijas premjerministrs.

Sabiedriskās domas aptaujas pirms vēlēšanām liecina, ka par Putinu svētdien balsos apmēram 60% uz vēlēšanām aizgājušo cilvēku.

Lai gan daudzi Krievijā bija neapmierināti, kad septembrī tika paziņots, ka Putins atgriezīsies Krievijas prezidenta amatā, bet pašreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs kļūs par premjeru, Putins piektdien uzstāja, ka lēmums par viņa atgriešanos Kremlī tika pieņemts, jo viņš sabiedrībā ir populārāks nekā Medvedevs.

Putins arī atkārtoti norādīja, ka pēc uzvaras svētdienas vēlēšanās Medvedevs kļūs par premjeru, kas viņam ļaus īstenot prezidentūras laikā izsludinātās reformas.

Krievijas premjers apgalvoja, ka pagaidām vēl neesot domājis par kandidēšanu uz otru pilnvaru termiņu pēc sešiem gadiem.

"Neesmu to vēl izlēmis," teica Putins un uzvēra, ka pašlaik koncentrējoties uz tuvāko sešu gadu pilnvaru termiņu.

Lai gan Putina popularitāti ir samazinājuši plašie protesti, ik dienu valstij piederošajos plašsaziņas līdzekļos viņš tiek atspoguļots kā valsts interešu aizstāvis pret ārvalstu iejaukšanos, kā arī ekonomiskās un sociālās stabilitātes aizstāvis.

Viņš ir apsūdzējis ASV par Krievijas opozīcijas atbalstīšanu, lai vājinātu Krieviju kā valsti, kā arī kritizējis plānus Eiropā izveidot ASV vadītu NATO pretraķešu aizsardzības sistēmu.

Piektdien viņš uzsvēra, ka plānotais pretraķešu aizsardzības vairogs būs vērsts pret Krievijas kodolobjektiem un vājinās stabilitāti pasaulē, piebilstot, ka Maskavas bažas vairo Vašingtonas atteikšanās Maskavai izsniegt rakstveida garantiju, ka plānotā pretraķešu aizsardzības sistēmas mērķis nebūs Krievija.

"Kad vienai pusei ir ilūzija, ka tā ir neievainojama pret otras puses represīvu uzbrukumu, triecieni veicina konfliktus un agresiju," Putins klāstīja un piebilda, ka "uzskatām to par ārkārtīgi bīstamu" situāciju.

Krievijas premjers atzina, ka ASV prezidenta Baraka Obamas prezidentūras laikā īstenotā attiecību ar Krieviju pārstartēšanas politika ir vainagojusies ar kodolieroču samazināšanas līgumu un veiksmīgām sarunām par Krievijas iestāju Pasaules Tirdzniecības organizācijā, bet tā "praktiski neko nav devusi", lai risinātu pretraķešu aizsardzības jautājumus.

Taču Putins uzteica Obamu par to, ka ASV prezidentam esot "pilnīgi patiesi" centieni uzlabot attiecības ar Krieviju.


BNS