Pasaulē
2012. gada 10. marts, 02:24

Žurnālisti pieprasa Tadžikistānā atjaunot piekļuvi "Facebook"

Jauns.lv

Tadžikistānas Žurnālistu savienība un vēl četras valsts žurnālistu apvienības piektdien pieņēma kopīgu paziņojumu, kurā pieprasa varas iestādēm izbeigt pieejas blokādi sociālajam tīklam "Facebook" un vēl četrām ziņu vietnēm.

"Jau nedēļu Tadžikistānas iedzīvotājiem nav piekļuves sociālās saziņas vietnei "Facebook" un daudziem citiem interneta resursiem, kas ir konstitucionālo tiesību saņemt informāciju pārkāpums," teikts Tadžikistānas žurnālistu apvienību izplatītajā paziņojumā.

Tadžikistānas interneta pakalpojumu sniedzēji 2.martā saņēma norādījumus no valdības Sakaru aģentūras bloķēt pieeju "Facebook" un divām ziņu vietnēm krievu valodā "Zvezda.ru" un "TjkNews.com", jo esot jāveic tehniski profilaktiski darbi.

Žurnālisti šādu pamatojumu sauc par nepārliecinošu.

"Tādi nepamatoti un tiesību aktos nenostiprināti soļi kaitē   un ir tiešs drauds nacionālajai informācijas drošībai," uzsvērts paziņojumā.

"Esam dziļi pārliecināti, ka neviens nav pilnvarojis Tadžikistānas valdības Sakaru aģentūru pārkāpt pilsoņu konstitucionālās tiesības saņemt informāciju, un mēs pieprasām nekavējoties atjaunot pieeju "Facebook" un citām informācijas vietnēm," norādīts žurnālistu paziņojumā.

Pirms pieejas bloķēšanas šajās vietnēs tika publicēts kritisks raksts par valsts prezidentu Emomali Rahmonu. Raksts "Tadžikistāna  revolūcijas priekšvakarā" vispirms tika publicēts vietnē "Zvezda.ru", bet pēc tam pārpublicēts vietnēs "Facebook.com" un "TjkNews.com".

7.martā Tadžikistānas parlamenta vairākumā esošās Tautas demokrātiskās partijas jaunatnes atzars paziņoja, ka veidos "Facebook" alternatīvu sociālo tīklu, lai apvienotu valsts jauniešus. Partijas pārstāvji paziņoja, ka jaunajā vietnē pulcēsies "īsti Tadžikistānas patrioti".

Tadžikistānu mainīt savu lēmumu un atcelt vietņu bloķēšanu aicināja arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija.

BNS