Pasaulē
2012. gada 19. marts, 12:30

Lībijā atbrīvoti divi arestētie britu žurnālisti

Jauns.lv

Lībijā no apcietinājuma atbrīvoti divi britu žurnālisti, kurus aizdomās par spiegošanu pagājušajā mēnesī bija aizturējuši kaujinieki, svētdien pavēstīja Iekšlietu ministrijas amatpersona, norādot arī, ka visas viņiem izvirzītās apsūdzības atsauktas.

Nikolass Deiviss-Džonss un Gerets Montgomerijs Džonsons - angļu valodā raidošā Irānas telekanāla "Press TV" līdzstrādnieki - tika arestēti 22.februārī. Viņus aizturēja kaujinieku Svehli brigāde, kas ir viena no vairākiem desmitiem nemiernieku vienību, kas pērn cīnījās pret diktatora Muamara Kadafi armiju.

Vēl šomēnes Svehli brigādes pārstāvji sacīja, ka žurnālisti, kas sākotnēji tika aizturēti par nelikumīgu iekļūšanu Lībijā, tiek turēti aizdomās par spiegošanu.

Abi vīrieši šonedēļ tika nodoti valdības pārraudzībā.

"Viņi tika atbrīvoti, un rīt viņi varēs pamest valsti," sacīja Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Abeds al Menemajads. "Viņus pieņēma britu konsuls, un viņiem izvirzītās apsūdzības tika atsauktas."

Otrdien kaujinieki izplatīja videomateriālu, kurā abi žurnālisti atvainojas par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Videovēstījumā Deiviss-Džonss apliecināja, ka kaujinieki pret viņiem izturas labi. Abi vīrieši izskatījās mierīgi un pie labas veselības, tomēr nebija skaidrs, vai viņi var izteikties brīvi.

Organizācijas "Amnesty International" un "Reportieri bez robežām" apliecināja, ka briti aizturēti nelikumīgi, un aicināja kaujiniekus nodot aizturētos centrālajām varasiestādēm.

Fakts, ka žurnālisti sākotnēji atradās apcietinājumā pie kaujinieku grupējuma, vēlreiz atgādina par nestabilitāti un centrālās valdības vājumu.


LETA