Pasaulē
2012. gada 21. marts, 14:49

Somālijas pirāti atbrīvo pirms pusgada Kenijā nolaupītu Lielbritānijas pilsoni

Jauns.lv

Somālijas pirāti atbrīvojuši par ķīlnieci saņemtu Lielbritānijas pilsoni Džūditu Tebatu, kas pirms vairāk nekā pusgada tika nolaupīta greznā kūrortā Kenijā pēc tam, kad uzbrucēji nošāva viņas vīru.

Vietējās amatpersonas paziņoja, ka sieviete ir atbrīvota un no Adado lidostas Somālijā dodas uz Kenijas galvaspilsētu Nairobi. Šo informāciju apstiprināja arī Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Kāds pirāts, kas sevi dēvēja par Ahmedu, aģentūrai "Reuters" paziņoja, ka 50 līdz 60 gadu vecajai Tebatai bijuši dzirdes traucējumi un viņa vietējām amatpersonām nodota trešdienas rītā pēc izpirkuma naudas saņemšanas. Izpirkuma nauda ir nomesta no gaisa pirātu norādītā vietā.

Lielbritānijas ziņu kanāls "ITV News" citēja Tebatas teikto, ka viņa ir laimīga par atbrīvošanu un vēlas pēc iespējas ātrāk satikt savu dēlu, kas nodrošinājis viņas atbrīvošanu. Izpirkuma naudas lielums netiek atklāts.

11.septembra rītā uzbrucēji atklāja uguni attālajā safari ciemata Kivaju kūrortā, nošaujot 58 gadus veco kādas izdevniecības vadošu darbinieku Deividu Tebatu. Uzbrucēji par ķīlnieci saņēma Tebata sievu un laivā aizbēga uz blakus esošo Somāliju.

Tebatas un tai sekojošo citu ārvalstu pilsoņu nolaupīšanu dēļ Kenija pagājušā gada nogalē iesūtīja Somālijā simtiem karavīru, lai cīnītos ar grupējuma "Al Shabaab" kaujiniekiem, kas saitīti ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" un ko Nairobi vaino par uzbrukumiem ārvalstniekiem.

"Al Shabaab" noliedz saistību ar ārvalstnieku nolaupīšanām un pirātu uzbrukumiem.

Somālijā principā nedarbojas likumi kopš 1991.gada, kad nemiernieki gāza diktatoru Mohamedu Siadu Barri.


BNS