Pasaulē
2012. gada 13. jūnijs, 10:18

Laikraksts: Ķīna piegādājusi Ziemeļkorejai raķešu palaidējus

Jauns.lv

Ķīna pagājušajā gadā piegādājusi Ziemeļkorejai raķešu palaidējus, bet netika nosodīta, jo ASV nevēlējās sagādāt raizes Pekinai, trešdien vēsta Japānas laikraksts "Asahi Shimbun".

Pagājušā gada augustā Ķīna eksportējusi četrus transporta līdzekļus, kas spējīgi pārvadāt un palaist raķetes, balstoties uz avotiem Japānas valdībā, vēsta "Asahi Shimbun".

Laikraksts pieļauj, ka tie ir tie paši transporta līdzekļi, kas aprīlī Ziemeļkorejā tika demonstrēti militārajā skatē par godu valsts dibinātāja Kima Irsena 100.dzimšanas dienai.

ANO Drošības padomes rezolūcijas, kas pieņemtas Ziemeļkorejas kodolambīciju savaldīšanai, aizliedz pārdot Phenjanai ieroču sistēmas.

Tomēr pēc Vašingtonas pamudinājuma Tokija un Seula esot izvairījušās iesaistīties konfrontācijā ar Pekinu, vēsta laikraksts.

"Asahi Shimbun" ziņo, ka Ķīna piegādājusi Ziemeļkorejai četrus 16 riteņu raķešu palaidējus. Tie transportēti ar Kambodžā reģistrētu kuģi, kas izbraucis no Šanhajas 2011.gada 1.augustā un trīs dienas vēlāk ieradies Nampo, Ziemeļkorejas rietumos.

Pēc tam kuģis piestājis Osakā, kur to pārbaudījusi Japānas krasta apsardze, kas atklājusi dokumentus, kuri apliecina minēto transporta līdzekļu eksportu, ziņo laikraksts.

Pirms diviem mēnešiem ASV paziņoja, ka tic Ķīnas apgalvojumiem, ka tā ievēro Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas.

LETA