Pasaulē
2012. gada 29. jūnijs, 00:28

Timošenko atsakās no tiesas noteiktās medicīniskās ekspertīzes

Jauns.lv

Bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, kas izcieš septiņu gadu cietumsodu, ir atteikusies no tiesas noteiktās medicīniskās ekspertīzes, ceturtdien paziņoja Timošenko advokāts Sergejs Vlasenko.

"Jūlija Vladimirovna saņēma dokumentus, kas saistīti ar ekspertīzes veikšanu. Viņu apmeklēja cilvēki, kas sevi nosauca par ekspertiem. Cik man zināms, Jūlija Vladimirovna atteicās no ekspertīzes veikšanas,"  sacīja Vlasenko žurnālistiem pie slimnīcas Harkovā, kura atrodas Timošenko.

Jau ziņots, ka Harkovas Kijevas rajona tiesa pirmdien nolēma, ka Timošenko ir jāveic tiesu medicīniskā ekspertīze, jo viņa neierodas uz tiesas sēdēm saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems  of   Ukraine " (UESU).

Ekspertīzes veikšana uzticēta Harkovas apgabala tiesu medicīnas ekspertīzes dienestam, kam būs jāatbild, ar kādām slimībām slimo   Timošenko, vai viņas slimības ir ilgstošas un smagas, vai tās traucē viņai uztvert informāciju un paust savu viedokli, vai veselības stāvoklis viņai ļauj piedalīties tiesas sēdē.

Ekspertīze jāveic, izmeklējot   Timošenko, bet, ja viņa atsakās to pieļaut, Kačanovas sieviešu kolonijai, kur viņa izcieš iepriekš citā lietā piespriesto sodu, ir jāsniedz viņas slimības vēstures un citu ar viņas veselību saistīto dokumentu kopijas.

Jau vēstīts, ka   Timošenko  pirmdien jau piekto reizi atteicās ierasties uz tiesas sēdi, pamatojoties uz Berlīnes klīnikas "Charite" vadītāja Karla Maksa Ainhoipla slēdzienu, kurā viņš sestdien pēc   Timošenko  izmeklēšanas Ukrainas  valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzaļizņica" centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā norādīja, ka ieslodzīto nav vēlams transportēt, jo tas var kavēt veiksmīgu ārstēšanās procesu.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina     Timošenko    par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu  un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

Timošenko  jau ilgstoši sūdzas par spēcīgām muguras sāpēm.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka   Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī   Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi   Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien     Timošenko atradīsies apcietinājumā.

BNS