Pasaulē
2012. gada 6. jūlijs, 16:09

EK ir satraukta par situāciju Rumānijā

Jauns.lv

Eiropas Komisija (EK) piektdien izteica satraukumu par politisko krīzi Rumānijā.

"Komisiju satrauc pašreizējie notikumi Rumānijā, īpaši tas attiecas uz darbībām, kuras, šķiet, ierobežo neatkarīgo institūciju, piemēram, Konstitucionālās tiesas faktiskās pilnvaras," teikts EK paziņojumā.

"Likuma vara, demokrātiskā varas dalīšana un tiesas neatkarība ir Eiropas demokrātijas stūrakmens un ir neaizstājama savstarpējai uzticībai Eiropas Savienības iekšienē," norāda EK. "Valdības politikai un politiskajai rīcībai jābūt saskaņā ar šiem principiem un vērtībām."

EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu savu satraukumu piektdien paudis arī personīgā sarunā ar Rumānijas premjerministru Viktoru Pontu.

EK paziņojumā teikts, ka Ponta nākamceturtdien ieradīsies Briselē, lai izskaidrotu situāciju Rumānijā.

Tajā pašā laikā Rumānijas premjers piektdien izplatījis paziņojumu, kurā apgalvots, ka pašreizējā politiskā krīze neapdraudot likuma varu valstī.

Sagaidāms, ka Rumānijas parlaments piektdien balsos par prezidenta Trajana Basesku impīčmenta procedūras ierosināšanu, ko pieprasījusi Pontas pārstāvētā valdošā koalīcija - Liberālsociālā savienība (USL).

Šonedēļ Rumānijas valdība izdeva arī dekrētu, kas liedz Konstitucionālajai tiesai vērtēt parlamenta pieņemtos lēmumus, tādējādi atvieglojot impīčmenta procedūras ierosināšanu.

Satraukumu par situāciju Rumānijā piektdien paudusi arī Vācija, kura vienlaikus izteikusi atbalstu Konstitucionālās tiesas neatkarībai.

LETA