Pasaulē

Krievija ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju sauc par atbalstu Sīrijas nemierniekiem

Jauns.lv

Krievija par "uzkrītošu atbalstu" Sīrijas nemierniekiem, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, nosauca Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas Ņujorkā piektdien pieņemto rezolūciju.

Krievija ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju sauc ...

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka galvenie rezolūcijas atbalstītāji sniedz "algotņus un ieročus" Sīrijas opozīcijai.

Viņš klāstīja, ka pilsoņu karu Sīrijā neapturēs ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcija, kas tika pieņemta ar pārliecinošu vairākumu un kurā nosodīta Asada valdības un ANO Drošības padomes nespēja atrisināt krīzi Sīrijā.

"Aiz humānās retorikas fasādes rezolūcijā slēpjas ir uzkrītošs atbalsts bruņotajai opozīcijai," ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmē piektdien teica Čurkins.

Nenosaucot konkrētas valstis, viņš paziņoja, ka "aktīvākie" rezolūcijas atbalstītāji "aktīvi atbalsta un finansē" opozīciju, "sniedzot tai algotņus un ieročus".

Rezolūciju izstrādāja Saūda Arābija un tā tika iesniegta ar arābu valstu un Rietumvalstu atbalstu.

Nesaistošā rezolūcija tika pieņemta ar 133 balsīm par, 12 valstis balsoja pret un 31 valsts atturējās. Pret balsojušo valstu vidū bija arī Krievija un Ķīna, kuras jau trīs reizes ir uzlikušas veto rezolūcijām par Sīriju ANO Drošības padomē.

Čurkins norādīja, ka rezolūcija ir "pretrunā" ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana, kas ceturtdien demisionēja, izstrādāto miera plānu. "Tā mazina iespējas Sīrijā sākt politiska atrisinājuma procesu," par ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju teica Krievijas pārstāvis.

Pret ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju balsoja arī Ķīna. Tās pastāvīgā pārstāvja ANO vietnieks Vans Miņs uzsvēra, ka "spiediena izdarīšana tikai uz vienu pusi nepalīdzēs atrisināt Sīrijas problēmas".

"Gluži otrādi - tas novirzīs politisko krīzes risinājumu no sliedēm, radīs saspīlējuma saasināšanos un ļaus krīzei izplatīties arī citās reģiona valstīs," viņš skaidroja, atkārtoti paužot Ķīnas nosodījumu jebkādai militārai intervencei krīzes risināšanā.

Diplomāti atklāja, ka Saūda Arābija rezolūcija neiekļāva prasību Asadam atkāpties un sankciju noteikšanu pret viņa valdību, jo pret to iebilda tādas valstis kā Indija, Brazīlija un Dienvidāfrika.

Uzrunājot ANO Ģenerālās asamblejas dalībniekus, ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns norādīja, ka konflikts Sīrijā ir kļuvis par "karu, kurā tiek izmantoti starpnieki", un starptautiskajai sabiedrībai ir jāpārvar savas nesaskaņas, lai izbeigtu vardarbību.

Bans norādīja, ka "brutalitāte", par kādu tiek ziņots no kaujām Alepo, var pārvērsties par noziegumiem pret cilvēci. Viņš atkārtoti kritizēja ANO Drošības padomi, sakot, ka tā ir "paralizēta", jo ir sašķelta.

ANO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka konflikts Sīrijā "ir pārbaude visam, ko aizstāv organizācija" un ANO ir jāizvairās no Sreberņicas slaktiņa atkārtošanās, kad ANO miera uzturētājus apsūdzēja par nespēju 1995.gada jūlijā novērst 8000 musulmaņu zēnu un vīriešu noslepkavošanu Bosnijas pilsētā.

BNS