Pasaulē
2012. gada 15. novembris, 21:45

"Economist": Francija ir bumba ar laika degli Eiropas sirdī

Jauns.lv

Francija ir bumba ar laika degli Eiropas sirdī, un jau nākamgad šo eiro zonas valsti var piemeklēt nopietna krīze, apgalvots publikācijā ietekmīgajā britu nedēļas laikrakstā "Economist".

"Jau nākamgad [Francijā] var iestāties krīze," sacīts komentārā, kas tiks publicēts izdevuma piektdienas numurā.

"Economist" asi vēršas pret Francijas prezidentu Fransuā Olandu un premjeru Žanu Marku Ero, apsūdzot viņus par vilcināšanos īstenot nozīmīgas reformas. Šķiet, ka Francijas jaunā sociālistu valdība nesaprot, cik nopietna ir kļuvusi ekonomiskā situācija Eiropā, un to, ka valstij ir nepieciešamas reformas, kas ļautu ekonomikai efektīvāk konkurēt globālā mērogā, norāda izdevums.

Starp problēmām, kādas ir Francijā, "Economist" min stagnāciju ekonomikā, augsto bezdarbu, milzīgo tirdzniecības deficītu, kā arī valsts sektoru, kurš nodrošina teju 57% no iekšzemes kopprodukta un ir augstākais eiro zonā.

Izdevums arī atzīst, ka pēdējā laikā Francijā krasi pasliktinājies uzņēmēju noskaņojums saistībā ar vairākiem valdības īstenotiem kreisas ievirzes pasākumiem ekonomikas problēmu risināšanā. Starp šādiem lēmumiem "Economist" min augstākās ienākuma nodokļa likmes palielināšanu līdz 75%, nodokļu paaugstinājumus kompānijām, turīgiem cilvēkiem, ienākumiem no kapitāla un dividendēm, kā arī minimālās algas pacelšanu un daļēju atteikšanos no pensijas vecuma palielināšanas.

Publikācijā akcentēts, ka visas eiro zonas valstis reformas īsteno straujāk nekā Francija, un Starptautiskais Valūtas fonds nesen brīdinājis, ka Francija riskē palikt aiz Itālijas un Spānijas.

Francijā "ne elite, ne vēlētāji nav gatavi nodot lielāku savas suverenitātes daļu [ES institūcijām], tāpat kā viņi nav gatavi dziļām strukturālām reformām. Olanda kungam nav daudz laika, lai detonētu bumbu ar laika degli Eiropas sirdī", rezumē "Economist".

BNS