Pasaulē
2013. gada 8. aprīlis, 08:51

Abi Melnkalnes prezidenta vēlēšanu kandidāti paziņo par savu uzvaru

Jauns.lv

Melnkalnes līdzšinējais prezidents Filips Vujanovičs ir paziņojis par savu uzvaru svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, tomēr par savu uzvaru ir paziņojis arī otrs kandidāts Miodrags Lekičs, nosaucot Vujanoviča paziņojumu par "valsts apvērsumu".

Vujanovičs no valdošās kreisi centriskās Sociālistu demokrātiskās partijas paziņoja, ka ir ieguvis 51,3% procentus balsu, bet Lekičs - 48,7% balsu.

Bijušais ārlietu ministrs Lekičs no opozīcijas koalīcijas "Demokrātiskā fronte" paziņoja, ka pēc 97% balsu saskaitīšanas "pilsoņi atnesuši viņam uzvaru".

Valsts vēlēšanu komisija vēl nav nākusi klajā ar paziņojumiem par vēlēšanu iznākumu. Saskaņā ar likumu komisijai 24 stundu laikā pēc vēlēšanu beigām ir jāpaziņo to oficiālie rezultāti. 

Valsts vēlēšanu komisija iepriekš paziņoja, ka vēlēšanās piedalījušies apmēram 60% no 511 tūkstošiem reģistrēto vēlētāju. Vēlēšanu dienā netika konstatēti būtiski pārkāpumi. 

Lekičs, kuram bija izdevies gūt galveno opozīcijas grupējumu atbalstu viņa kandidatūrai, paziņoja, ka viņam ir "norādes par krāpšanu", un aicināja Vujanoviču "būt nopietnam un atbildīgam". "Pasludinot uzvaru, viņš ir izdarījis valsts apvērsumu," sacīja Lekičs īsā uzrunā saviem atbalstītājiem.

Lai gan abu kandidātu atbalstītāji trokšņaini svinēja uzvaru, nav ziņots, ka galvaspilsētā Podgoricā būtu notikuši kādi incidenti.

Šīs bija otrās prezidenta vēlēšanas Melnkalnē, kopš tā 2006.gadā pasludināja neatkarību.

Lai gan konstitūcija aizliedz būt par prezidentu vairāk nekā divus amata termiņus pēc kārtas, Konstitucionālā tiesa februārī nolēma, ka par Vujanoviča pirmo termiņu uzskatāms pašreizējais, jo pirmo reizi par prezidentu viņs ievēlēts 2003.gadā, kad Melnkalne vēl nebija neatkarīga valsts, bet atradās Serbijas un Melnkalnes savienības sastāvā.

Lekiča uzvara varētu radīt politisku nestabilitāti Melnkalnē, jo Vujanovičs ir tuvs sabiedrotais premjerministram Milo Džukanovičam, kurš dominē Melnkalnes politikā kopš 1991.gada, un Sociālistu demokrātiskajai partijai ir vairākums parlamentā.

58 gadus vecais Vujanovičs savas uzvaras gadījumā ir solījis koncentrēties uz Melnkalnes kā "demokrātiskas attīstītas valsts" nostiprināšanu, lai veicinātu tās iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. "Mēs pastiprināsim eiropeisko un eiroatlantisko integrāciju, jo tās ir nepieciešamas Melnkalnei," sacīja Vujanovičs pēc nobalsošanas Podgoricā.

65 gadus vecais Lekičs par savu prioritāti ir nosaucis korupcijas un organizētās noziedzības apkarošanu.

BNS