Kabulā mākslas projekta laikā izdala 10 tūkstošus rozā balonu mieram. FOTO
Akciju "Mēs ticam baloniem" sponsorēja personas un organizācijas visā pasaulē, saziedojot vienu dolāru (50 santīmus) katram balonam.
Pasaulē
2013. gada 25. maijs, 13:20

Kabulā mākslas projekta laikā izdala 10 tūkstošus rozā balonu mieram. FOTO

Jauns.lv

Dienu pēc sprādzieniem un apšaudēm Afganistānas galvaspilsētas Kabulas ielās brīvprātīgie mākslas projekta laikā sestdienas rītā izdalīja 10 tūkstošus spilgti rozā "miera balonus".

31 gadu vecais koncepta mākslinieks Jazmanijs Arboleds no ASV, rīkojot akciju, mēģināja neparastā veidā desmitgadēm ilgušajos karos novārdzinātajā pilsētā ienest radošumu un jautrību.

Pasākuma norises laiks tika turēts noslēpumā, bet tas notika dažas stundas pēc tam, kad islāmistu nemiernieku grupējuma "Taleban" kaujinieki sarīkoja plašu pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumu un apšaudi Starptautiskās Migrācijas organizācijas ēkā Kabulas centrālajā daļā.

Vairākas stundas ilgušajā uzbrukumā gāja bojā viens policists un pieci uzbrucēji. Drošības spēkiem dzenoties pakaļ uzbrucējiem, apšaudes un granātu eksplozijas piektdienas vakarā nogranda visā pilsētā.

Mākslinieks atzina, ka pēc piektdienas vakara uzbrukuma plānoja atsaukt balonu dalīšanas akciju, tomēr atzina, ka brīvprātīgie pārliecinājuši viņu turpināt.

Sestdienas rītā, kas afgāņi sāk darba nedēļu, vairāk nekā simts jauni Kabulas mākslinieki un studenti izdalīja spilgti rozā balonus strādniekiem, veikalniekiem un ģimenēm, kas dzīvo pilsētā.

Tomēr arī sestdienas rītā pašnāvnieks spridzinātājs gāja bojā Kabulas dienvidos, kad strādāja pie sprāgstvielu sagatavošanas uzbrukumam.

Lai gan daļa Kabulas iedzīvotāju bija iepriecināti par akcijas ienesto krāsainību pilsētā, daudzi atzina, ka tā ir bezjēdzīga, jo nedod reālu mieru.

Akciju "Mēs ticam baloniem" sponsorēja personas un organizācijas visā pasaulē, saziedojot vienu dolāru (50 santīmus) katram balonam.

Ņujorkā bāzētais mākslinieks Arboleda iepriekš līdzīgas akcijas ir rīkojis Kenijas galvaspilsētā Nairobi, Indijas pilsētā Bangalorē un Japānas pilsētā Jamaguči.


BNS/Foto: AFP/LETA