Pasaulē
2013. gada 5. augusts, 12:11

Tamerlans Carnajevs abonējis labējo ekstrēmistu literatūru

Jauns.lv

Viens no Bostonas maratona sprādzienos aizdomās turētajiem Tamerlans Carnajevs pirms šī terorakta īstenošanas bija abonējis labējo ekstrēmistu izdevumus par baltās rases pārākumu un valdības sazvērestību teorijām, ziņoja britu raidsabiedrība BBC.

Bostonas maratona sprādzienos aizdomās turētie brāļi čečeni Tamerlans un Džohars Carnajevi līdz šim lielākoties tika uzskatīti par radikāliem džihādistiem. BBC raidījuma "Panorama" ("Panorāma") žurnālisti, intervējot Carnajevu draugus ar mērķi izprast brāļu radikalizācijas cēloņus, ieguva citu ainu.

Carnajeva abonētajos izdevumos bija raksti, kuros tika apgalvots, ka 2011.gada 11.septembra terorakti un 1995.gadā sarīkotais sprādziens Oklahomasitijā esot ASV valdības organizēti. Rakstā par balto pārākumu bija attaisnots Ādolfs Hitlers.

Carnajevs bija iegādājies arī literatūru par masu slepkavību motīviem un slepkavu aukstasinīgo rīcību. Šajā literatūrā bija arī materiāli par to, kā ASV bezpilota izlūklidmašīnas nogalinājušas civiliedzīvotājus, un par Gvantanamo līča bāzē ieslodzīto ciešanām.

Abi brāļi Carnajevi pirms Bostonas maratona sprādzienu sarīkošanas bija apmeklējuši islāmistu kaujinieku vietnes internetā. Tiek uzskatīts, ka viņi bumbu izgatavošanu apguva starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vietnē. Viņi arī internetā skatījās Jemenā dzimušā radikālā amerikāņu islāma garīdznieka Anvara al Avlaki sprediķus.

Bostonas maratona laikā 15.aprīlī tika sarīkoti divi bumbu sprādzieni, kuros gāja bojā trīs cilvēki un 264 tika ievainoti.

26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs 19.aprīlī nomira pēc apšaudes ar policiju. 19 gadus vecais Džohars Carnajevs tika aizturēts un ir apsūdzēts saistībā ar šiem sprādzieniem.

Džohars Carnajevs 10.jūlijā ASV federālajā tiesā noliedza savu vainu visās 30 izvirzītajās apsūdzībās. Par 17 no šīm apsūdzībām maksimālais sods ir nāvessods vai mūža ieslodzījums.

BNS