Vai revolūcija pārtikas pasaulē? Radīta kotlete no mākslīgas gaļas
142 gramus smagā burgera kotlete veidota no 20 000 sīku gaļas strēmelīšu, kas izaudzētas no govs cilmes šūnām. Pirmais burgers ar mākslīgi audzētu gaļu tika notiesāts pimdien Londonā.
Pirmdien pasniedza un apēda pirmo mākslīgi audzētas gaļas burgeru, kura radīšana izmaksājusi 250 000 sterliņu mārciņu (200 000 latu), vēsta britu laikraksta "Daily Mirror" interneta versija.
142 gramus smagā burgera kotlete veidota no 20 000 sīku gaļas strēmelīšu, kas izaudzētas no govs cilmes šūnām.
Neparastā projekta autors profesors Marks Posts uzskata, ka tas aizsāks revolūciju pārtikas nozarē, jo mākslīgi audzēta gaļa lielveikalu plauktos varētu parādīties jau tuvāko desmit gadu laikā.
"Tas ir svarīgi tāpēc, ka kultivēta liellopa gaļa ir risinājums pasaules lielākajām problēmām," uzskata Posts. "Mūsu burgers ir radīts no govs muskuļu šūnām. Mēs tās nekādā veidā neesam mainījuši. Lai eksperiments būtu veiksmīgs, jāizskatās un, cerams, arī jāgaršo tāpat kā īstai liellopa gaļai."
Burgera kotlete tiks uzcepta uz pannas un pasniegta diviem brīvprātīgajiem.
Posts norāda, ka pasaulē pieaug pieprasījums pēc gaļas. "Nākamo 40 gadu laikā pieprasījums divkāršosies. Patlaban mājlopu turēšana prasa 70% no mūsu lauksaimniecības kapacitātes. Kā saprotat, mums ir vajadzīgas alternatīvas," viņš sacīja.
Organizācija "People for the Ethical Treatment of Animals" (PETA) ziņas par eksperimentu uzņēma atzinīgi. "Kādu dienu mēs varēsim ēst ētiski iegūtu gaļu," uzsvēra pārstāvis. "Šī tehnoloģija nozīmē beigas kravas automašīnām, kas pilnas ar govīm un cāļiem, lopkautuvēm un industriālajai lopkopībai. Tā samazinās oglekļa dioksīda līmeni, pasargās ūdeni un ļaus ātrāk tikt pie pārtikas."
LETA, Foto: EPA/LETA, shutterstock