Pasaulē
2013. gada 27. augusts, 01:35

Baltkrievijā aiztur Krievijas minerālmēslu ražotāja "Uralkaļij" vadītāju

Jauns.lv

Baltkrievijas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka ir aizturējušas Krievijas kālija minerālmēslu ražotāja "Uralkaļij" ģenerāldirektoru Vladislavu Bamgertneru saistībā ar Baltkrievijas veikto kriminālizmeklēšanu par iespējamu ļaunprātīgu pilnvaru izmantošanu.

Baumgertnera aizturēšana Minskā notikusi trīs nedēļas pēc tam, kad "Uralkaļij" pārtrauca sadarbību ar savu Baltkrievijas partneri "Belarusjkaļij", radot pasaules potaša ražotāju akciju cenu sabrukumu.

"Viņš tiek apsūdzēts par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa vai pilnvaru izmantošanu. Viņš ir aizturēts," paziņoja Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Pāvels Taraulko, nesniedzot detalizētāku informāciju,.

Par tādām apsūdzībām Baumgertneram Baltkrievijā draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

Viņš ir aizturēts kā nule izjukušā "Uralkaļij" un "Belarusjkaļij" kopuzņēmuma "Belorusskaja kaļijnaja kompaņija" (BKK) padomes priekšsēdētājs.

"Uralkaļij" pārvaldē sakariem ar sabiedrību aģentūru "Interfax" informēja, ka Baumgertners ieradies Minskā pēc Baltkrievijas premjerministra Mihaila Mjasņikoviča ielūguma. Tikšanās ar premjeru notikusi, taču "Uralkaļij" vadītājs aizturēts Minskas lidostā, kad gatavojies atstāt Baltkrieviju. "Uralkaļij" notikušo vērtē kā provokāciju.

"Uralkaļij" 30.jūlijā paziņoja, ka ir izlēmusi pārtraukt jebkādu eksportu caur kopuzņēmumu ar Baltkrieviju un pati veikt visu tiešo eksportu.

Baumgertners paziņojumā tolaik paskaidroja, ka sadarbība ar Baltkrievijas pusi ir nonākusi strupceļā pēc tam, kad Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atcēla BKK ekskluzīvās tiesības eksportēt Baltkrievijas potašu.

"Uralkaļij" paziņojums tika uztverts kā signāls par to, ka beigusies kartelim līdzīgā sistēma, kas atbalstīja pasaules potaša tirgu, tādēļ gan Krievijas kompānijas, gan tās globālo konkurentu akciju cenas ir piedzīvojušas strauju kritumu.

BNS