Turīgo slāņa iecienītā lielveikalā Nairobi nošauj 30 cilvēkus. FOTO
Cietušo ir ļoti daudz, bet dati pieejami tikai par tiem, kas izvesti no tirdzniecības centra.
Pasaulē
2013. gada 21. septembris, 15:29

Turīgo slāņa iecienītā lielveikalā Nairobi nošauj 30 cilvēkus. FOTO

Jauns.lv

(Papildināta 21:24) Grupa bruņotu vīru sestdien Nairobi uzbrukusi vienam no bagāto kenijiešu un ārzemnieku iecienītajiem lielveikaliem. Izcēlusies sīva apšaude, kurā nogalināti vismaz 30 cilvēki.

Iepriekš tika vēstīts par 20 bojāgājušajiem. Sarkanais Krusts paziņoja, ka ir 60 ievainotie.

Pēc tam uzbrucēji četrstāvu ēkā saņēma vairākus ķīlniekus, paziņoja vietējā armija un policija. Uzbrucēju motīvi pagaidām nav zināmi.

Ir zināms, ka viņi saņēmuši gūstā vismaz septiņus ķīlniekus.

Policijas un neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas ir ieradušās pie lielveikala "Westgate", ko iecienījuši turīgie kenijieši un ārvalstnieki, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas darbinieki no ārvalstīm. Saulainajā sestdienā veikalā, kur darbojas arī vairāki izraēliešiem piederoši uzņēmumi, bija daudz ģimeņu ar bērniem.

Lai gan oficiāli uzbrucēju motīvs nav zināms, vietējie plašsaziņas līdzekļi pieļauj divas versijas - bruņotu laupīšanu vai terorismu.

Aculiecinieki stāstīja, ka uzbrucēji ir runājuši arābu vai somāļu valodās. Viņi nogalinājuši veikala apmeklētājus. Daži aculiecinieki stāstīja, ka uzbrucēji ir nogalinājuši tikai tos cilvēkus, kas nav musulmaņi, bet islāmticīgajiem ļāvuši iet prom neskartiem.

Ēkā policijas un armijas spēki cenšas izvest pārbiedētos apmeklētājus un veikalu darbiniekus, kā arī izskata versijas, kā atbrīvot ķīlniekus.

Aģentūra "Associated Press" iepriekš citēja Nairobi policijas priekšnieka Bensona Kibues teikto, ka tas ir terorakts, kurā iesaistīti ne vairāk kā desmit teroristu.

2007.gadā atvērtajā lielveikalā "Westgate" ir restorāni, kafejnīcas, bankas, plašs veikals un kinoteātris.

Kenijas drošības dienesti  "Westgate" regulāri ir iekļāvuši to vietu sarakstā, kas varētu kļūt par starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" uzbrukuma mērķi.

Somālijas nemiernieki no grupējuma "Shebab", kas apgalvo, ka ir saistīts ar  "Al Qaeda", ir vairākkārt draudējuši uzbrukt "Kenijas sirdij", lai atriebtos par armijas un valdības darbību.

Apšaude Nairobi lielveikalā

BNS, Foto: AFP/LETA