Lietuvā uz 3 mēnešiem aizliedz PBK Krievijā veidotas programmas
Netiks apturēta telekanāla darbība, bet gan to programmu demonstrēšanu, kuras gatavo trešās valstis - ne Eiropas Savienības valstis.
Pasaulē
2013. gada 9. oktobris, 20:07

Lietuvā uz 3 mēnešiem aizliedz PBK Krievijā veidotas programmas

Jauns.lv

Lietuvas Radio un televīzijas komisija trešdien nolēma uz trim mēnešiem aizliegt Lietuvā demonstrēt Latvijā reģistrētā telekanāla "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) Krievijā sagatavotas programmas.

Tāds lēmums pieņemts saistībā ar to, ka PBK pagājušajā nedēļā demonstrēja Krievijā sagatavotu raidījumu, kurā tika noliegts, ka 1991.gada 13.janvārī notika uzbrukums Viļņas televīzijas tornim, teica Lietuvas Radio un televīzijas komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns.

"Lēmuma būtība ir tāda - lai neapturētu visa kanāla translāciju, bet apturētu tikai to programmu demonstrēšanu, kuras gatavo trešās valstis - ne Eiropas Savienības valstis. Ja runā konkrēti par šo kanālu, tad nedrīkst Lietuvā translēt tos raidījumus, kuri sagatavoti Krievijā. Šajā gadījumā runa ir par "Pirmo Baltijas kanālu", jo šādas programmas veido gandrīz 70% no šī kanāla programmām," klāstīja Vaitekūns.

Viņš arī teica, ka šis ir pagaidu lēmums, un trīs mēnešu laikā pēc izmeklēšanas veikšanas, juristu un citu ekspertu viedokļu uzklausīšanas komisija pieņems "tālākus lēmumus".

Šo Lietuvas Radio un televīzijas komisijas lēmumu uzdots īstenot televīzijas kanālus retranslējošajām kompānijām. Komisijas paziņojumā teikts, ka šo lēmumu vēl ir jāapstiprina Viļņas apgabaltiesai, taču komisija aicina retranslētājus negaidīt lēmuma oficiālu stāšanos spēkā un sākt to izpildīt nekavējoties. Kā piemēru komisija min kabeļtelevīzijas tīklu "Cgates", kas pirmdienas vakarā pārtrauca PBK retranslāciju. Viļņas apgabatiesas lēmumu būs iespējams pārsūdzēt 30 dienu  laikā.

Lietuvas Radio un televīzijas komisija arī nolēmusi vērsties Latvijas Nacionālajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) ar lūgumu uz laiku apturēt PBK licenci, kamēr netiks nodrošināts, lai informācija, kuru kanāls izplata Lietuvā, atbilstu spēkā esošajiem likumdošanas aktiem.

Piektdien PBK pārraidītajā Krievijā sagatavotajā raidījumā "Cilvēks un likums" Krievijas pilsonis Mihails Golovatovs, kurš 1991.gada 13.janvārī Viļņā komandēja padomju specvienības "Alfa" grupu, kas uzbruka televīzijas tornim,  un citi raidījuma dalībnieki noliedza, ka šāds uzbrukums vispār noticis, ziņo portāls "15min.lt". Lietuvā noliegt, ka 1991.gada 13.janvārī notika uzbrukums Viļņas televīzijas tornim, ir noziegums.

Par šo raidījumu sāka izmeklēšanu Lietuvas Radio un televīzijas komisija. Otrdien komisija pieprasīja PBK atsaukt melīgo informāciju un atvainoties Lietuvas iedzīvotājiem.

Pēc pārraides Lietuvas otrais lielākais maksas televīzijas tīkls "Cgates" pirmdienas vakarā uz laiku pārtrauca translēt PBK.

Mediju holdinga "Baltic Media Alliance" (BMA), kas Lietuvā translē PBK, meitasuzņēmuma Lietuvā "BMA Lietuva" valdes priekšsēdētāja Jolanta Butkevičiene otrdien atvainojās par Lietuvā sašutumu izraisījušo raidījumu par 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Savukārt pats holdings paziņoja, ka ir gatavs atvainoties par raidījuma saturu, ja to liks tiesa.

Padomju armijas, Valsts drošības komitejas (VDK) un Komunistiskās partijas neveiksmīgajā mēģinājumā gāzt Lietuvas   valdību, kas bija pasludinājusi valsts neatkarību, 1991.gada 13.janvārī gāja bojā 14 mierīgie iedzīvotāji un vairāk nekā 1000 tika ievainoti, kad padomju varas pārstāvji mēģināja ieņemt   televīzijas   torni  un Lietuvas radio un   televīzijas  ēku Viļņā. 

BNS/Foto: PBK logo