Filipīnas piemeklē supertaifūns "Haiyan", četri cilvēki gājuši bojā. FOTO. VIDEO
Vēju stiprums bija līdz 87 metriem sekundē, bet brāzmās - pat līdz 105 metriem sekundē.
Pasaulē

Filipīnas piemeklē supertaifūns "Haiyan", četri cilvēki gājuši bojā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

(Papildināts 22:00) Filipīnu centrālo daļu piektdien piemeklēja supertaifūns "Haiyan", kas ir viens no četriem spēcīgākajiem pasaulē jebkad reģistrētajiem taifūniem, izraisot plūdus un nopostot ēkas un prasot vismaz četru cilvēku dzīvības.

Filipīnas piemeklē supertaifūns "Haiyan", četri ci...

Divi cilvēki zaudēja dzīvību pēc elektriskās strāvas trieciena ar vētru saistītos negadījumos, viens cilvēks gāja bojā, kad viņam uzkrita vētras nolauzts, bet vēl vienu nospēra zibens.

"Haiyan" centrs sasniedza sauszemi Samaras salā apmēram 600 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Manilas. Tā vēju stiprums bija līdz 87 metriem sekundē, bet brāzmās - pat līdz 105 metriem sekundē. 

Taifūns vispirms piemeklēja zvejnieku pilsētu Giuanu, ar kuru sakari pārtrūka, tāpēc ir pāragri novērtēt šajā pilsētā nodarītos postījumus. Netālu esošajā Taklobanas pilsētā applūda ielas un tika nopostītas vairākas ēkas.

"Haiyan" ir stiprākā sauszemi sasniegusī vētra kopš 1969.gada, kad ASV Misisipi štatu sasniedza orkāns "Kamilla" ("Camille") ar vēju stiprumu līdz 85 metriem sekundē.

Pirms "Haiyan" centrs sasniedza sauszemi, no tā apdraudētajiem rajoniem tika evakuēti vairāk nekā 125 tūkstoši cilvēku, kas izmitināti 109 evakuācijas centros. Tika slēgtas skolas un atcelti prāmju reisi, kā arī vairāk nekā 450 lidmašīnu reisu.

"Haiyan" strauji pārvietojas ar ātrumu 39 kilometri stundā, un ir gaidāms, ka tas piektdien šķērsos Filipīnas un nonāks Dienvidķīnas jūrā.

Filipīnu centrālo daļu piemeklējis supertaifūns "Haiyan"


BNS, Foto: EPA/LETA