Pasaulē
2013. gada 25. novembris, 17:41

Vācijā streiko simtiem interneta tirgotāja "Amazon" darbinieku

Jauns.lv

Vairāki simti interneta mazumtirdzniecības kompānijas "Amazon.com Inc." darbinieku Vācijā pirmdien rīko vienas dienas brīdinājuma streiku, un arodbiedrība sola arī citus streikus pirms Ziemassvētkiem, ja darbiniekiem netiks paaugstinātas algas.

Streikā piedalās "Amazon" darbinieki kompānijas preču izplatīšanas centros Bādhersfeldas un Leipcigas pilsētās, kas jau ir streikojuši arī iepriekš, tostarp maijā, jūnijā un septembrī.

Pakalpojumu jomā strādājošo arodbiedrība "Ver.di" ar streikiem mēģina panākt, lai "Amazon" ar saviem  darbiniekiem Vācijā noslēgtu kolektīvos līgumus par algām, kādi jau regulē mazumtirdzniecības un pasta pasūtījumu nozarēs strādājošo atalgojumu šajā valstī. Arodbiedrība norādījusi, ka šādi līgumi paredz piemaksas par darbu Ziemassvētku laikā, kā arī nakts slodzēm, darbu svētdienās un brīvdienās, kas nozīmētu, ka "  Amazon" darbinieki varētu saņem līdz pat 9000 eiro (6325 latiem) gadā vairāk nekā pašlaik.

"Amazon" jau ir piekritusi samaksāt saviem darbiniekiem vienreizējas Ziemassvētku prēmijas - 400 eiro (281 latu) darbiniekiem pasta pasūtījumu nozarē un 600 eiro (422 latus) citiem darbiniekiem. "Ver.di" tomēr uzstāja, ka ar šīm prēmijām nepietiek.

"Tas, vai notiks tālāki streiki Ziemassvētku periodā, ir "Amazon" ziņā. Tiklīdz "Amazon" piekritīs sarunām, mēs atgriezīsimies pie sarunu galda," sacīja "Ver.di" pārstāve Mehthilda Mideke.

"Amazon" globālais loģistikas vadītājs Deivs Klārks intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" uzsvēra, ka viņam nav laika sarunām ar "Ver.di" un viņš dod priekšroku "tiešām attiecībām ar mūsu darbiniekiem caur darba padomēm un darbinieku forumiem".

" Amazon" uzsvērusi, ka tās izplatīšanas noliktavas Vācijā ir uzskatāmas par loģistikas centriem, un to darbiniekiem jau tiek maksāta viena no valstī lielākajām algām loģistikas nozarē - 9,30 eiro (6,5 lati) stundā pirmajā darba gadā uzņēmumā un desmit eiro (septiņi lati) stundā pieredzējušākiem darbiniekiem.

" Amazon" kopumā Vācijā strādā ap 9000 cilvēku. Kompānijas galvenais birojs Vācijā atrodas Minhenē, bet tai šajā valstī ir arī astoņi loģistikas centri un divi klientu apkalpošanas centri.

Divos " Amazon" centros Bādhersfeldā ir nodarbināti ap 3300 cilvēku, bet Leipcigā - ap 2000 cilvēku.             

BNS

Tēmas