Kādu grilu un kādas ogles? Meklējam labākos risinājumus neplānotai grilēšanas ballītei
Ko latvietis dara vasarā un jo īpaši Jāņos? Pareizi – viņš cep gaļu! Un dara to brīvā dabā, tāpēc viņam ir nepieciešams grils. "Deviņvīri" testē četrus ātri uzstādāmos grilus un triju veidu ogles, iegūstot dažas jaunas un noderīgas atziņas.
Paveicies ir tiem, kam ir sava privātmāja vai vasarnīca, jo tad parasti tur pie stūra jau stāv grils. Dažiem lepns gāzes grils, citiem smaga metāla kaste, vēl citiem parasta bleķa bundža uz trim kājām. Taču, ja savas mājas nav vai arī esi devies izbraucienā pie dabas krūts, tad nāksies improvizēt un izmantot kādu no veikalā vai degvielas uzpildes stacijā nopērkamajiem vienkāršajiem un lētajiem griliem. Mēs apbruņojāmies ar četriem uz labu laimi iegādātiem griliem, no kuriem neviens nav dārgāks par 20 eiro, un devāmies tos izmēģināt uz kempingu Doles salā.
Vienreiz lietojamais
Cena: 4,99 EUR
Salikšanas laiks: 2 sekundes
**
Vienkāršības iemiesojums – vienkārša folijas kārba, kurā iebērtas ogles, apsegtas ar papīru un režģi. Labs risinājums, ja dzimusi fiksā ideja uz ātru roku ārā uzcept desiņas. Uzliec kārbu uz komplektā iekļautajām drāšu kājiņām un pielaid uguni papīram. Tas savukārt aizdedzinās ogles, un nebūs nepieciešams ne degšķidrums, ne īpašie aizdedzināšanas kubiciņi. Jārēķinās gan, ka paies vismaz 10–15 minūtes, līdz ogles būs sasniegušas tādu kondīciju, lai varētu cept desas. Būtiskākā problēma te ir tā, ka režģis atrodas ļoti tuvu oglēm, tādēļ jāprot uzķert īsto brīdi, lai karstums nebūtu ne par lielu, ne par mazu.
Atšķirībā no tradicionālajiem griliem šim vajadzības gadījumā ogles piebērt nebūs iespējams un, kad esošās būs izdegušas, tad arī ballītei pienāks gals. Ierobežotais ogļu daudzums un nelielais grila izmērs nozīmē, ka daudz desiņu (par šašliku vispār var aizmirst) izcept neizdosies, tātad, ja kompānijā ir vairāk par diviem cilvēkiem, nāksies pirkt vairākus vienreiz lietojamos grilus. Vai arī vienu daudzkārt lietojamo, jo vienkārši aprēķini rāda, ka četri vienreiz lietojamie grili kopā izmaksā dārgāk nekā viens daudzkārt lietojamais.
Zaļais trijkājis
Cena: 17,49 EUR
Salikšanas laiks: 9 minūtes
***
No konstrukcijas viedokļa te viss ir vienkārši – bleķa bļoda uz trijām kājiņām, ko pieskrūvē ar mazām skrūvītēm un uzgriežņiem. Tas, ka skrūvītes ir mazas, šajā gadījumā ir mīnuss, jo, saliekot grilu zālē, pastāv risks kādu no tām pazaudēt – tā gadījās arī mums. Labi, ka dāsnie ķīnieši, kuri taisījuši šo grilu (un arī visus pārējos), bija maisiņā ielikuši pāris rezerves skrūves. Pēc tam uzstellējam un pieskrūvējam divas sānu malas – tajās varēs ievietot režģi. Turklāt sānu malās iestrādātās gropes ļauj variēt režģa augstumu – tuvāk oglēm, mazliet augstāk vai pavisam augstu. Noderīgi, ja ogļu radītais karstums ir pārāk liels, kas ir diezgan reāli, jo bļoda ir diezgan sekla.
Vienkāršs un funkcionāls grils, ko var ātri un viegli salikt (ar noteikumu, ka nepazaudē visas skrūvītes!), uzcept gaļu un pēc tam izjaukt un salikt kastē, lai varētu lietot nākamreiz (ar noteikumu, ka vēl arvien nav pazaudētas visas skrūvītes!). Mazās un neparocīgās skrūvītes ir šā grila lielākais mīnuss, ko īsti nekompensē ne parocīgais kājiņu augstums, ne arī stilīgais zaļais krāsojums.
Lidojošais šķīvītis
Cena: 17,50 EUR
Salikšanas laiks: 5 minūtes
****
Klasika – vēl viena bleķa bundža uz trim kājiņām, tikai šai ir vāks, kas visu uzparikti padara līdzīgu lidojošajam šķīvītim. Taču vāks reizēm lieti noder. Vēl viens pluss, salīdzinot ar zaļo grilu, ir tas, ka šim bļoda ir dziļāka. Sliktā ziņa, ka lidojošajam šķīvītim kājas ir īsākas, tādēļ grilēšanas procesa laikā nāksies darboties tupus vai sēdus. Toties salikšanas un izjaukšanas ziņā šķīvītis ar lielu atrāvienu iekabina zaļajam konkurentam, kuram katra kājiņa stiprināma ar divām skrūvītēm un uzgriežņiem. Proti, šķīvītim katrai kājai ir viena paliela skrūve, bet uzgriežņu nav vispār, jo vītne ir iestrādāta pašā kājiņā. Tas mazina skrūvju pazaudēšanas risku, grilu izjaucot – ieskrūvē katru skrūvi savā kājiņā, un tur tās arī būs līdz nākamajai reizei. Ļoti praktisks grils, ko var glabāt bagāžniekā vai šķūnītī un paķert līdzi, ja esi izdomājis rīkot pikniku.
Salokāmais čemodāns
Cena: 19,99 EUR
Salikšanas laiks: 15 sekundes
*****
Mūsu testa lielākais atklājums. Kad veikalā paņēmu plāno kasti, uz kuras bija uzzīmēta kaut kāda atlokāma konstrukcija, neloloju cerības, ka no tās varētu sanākt kaut kas prātīgs. Taču, kad atvēru iepakojumu, tad izrādījās, ka tur ir divas savienotas portfeļa izmēra (kāds vēl atceras vecos “diplomātus”?) metāla plāksnes, ko ar vienu rokas kustību var atlocīt, radot elegantu vanniņu. Lai tā neizjuktu, atliek vien nostiprināt divus stūrīšus. Pa virsu uzliekam režģi – un grils gatavs!
Tam ir tikai viens mīnuss – grils ir zems. Citus trūkumus tam neatradām, jo vilkme ir laba, ogles tajā var sabērt pietiekamā daudzumā, vanniņa ir diezgan dziļa un tātad derēs gan desu, gan šašlika cepšanai. Īpašais bonuss – atšķirībā no pārējiem griliem šo var izmantot arī kā ugunskura vietu. Uzcep gaļu, bet pēc tam grilā var salikt malciņu un visu vakaru pie tā sēdēt, sapņaini veroties liesmās. Bet pēc tam grila konstrukciju savāzt ciet un ielikt atpakaļ kastē, kas bagāžniekā aizņems mazāk vietas nekā “lidojošais šķīvītis” vai zaļais grils. Turklāt to sastāvdaļām ir nelāgs niķis brauciena laikā grabēt, kamēr salokāmajam grilam nekas negrab. Ļoti noderīga lieta.
Ogļu maiss
Intereses pēc izmēģinājām arī triju veidu ogles un atklājām, ka tās nebūt nav vienādas
Marienburg
20 l
Cena: 5,99 EUR
*****
Vienas no Latvijā izplatītākajām kokoglēm, ko piedāvā gan lielveikali, gan degvielas uzpildes stacijas. Es pats tās lietoju jau pāris gadus un varu teikt tikai to labāko – ja vien neesi atstājis maisu kaut kur mitrumā, ogles aizdegas ātri un deg gana ilgi. Tām pat nav nepieciešams degšķidrums – pietiek pa vidu salikt aizdedzināšanas kubiņus, un tie jau pēc dažām minūtēm būs “iedarbinājuši” arī ogles.
"BBQ Briquettes My Grill"
2 kg
Cena: 3,09 EUR
****
Atšķirībā no parastajām kokoglēm briketes ir grūtāk aizdedzināmas – te bez degšķidruma diez vai izdosies iztikt –, toties deg ilgāk. Cilvēkiem, kuri uzskata, ka degšķidrumu grilā nevajag izmantot, jo tas pēc tam gaļai piešķir nelāgu piegaršu, briketes droši vien nepatiks. Vēl viens nosacīts trūkums ir tas, ka briketes arī aizdegas ilgāk – pāris minūtes jāpagaida, kamēr degšķidrums iesūcas, un arī pēc tam briketes tā kārtīgi iekurēsies labākajā gadījumā pēc minūtēm 15. Toties karstumu gādās ilgāk.
"Smart Charcoal"
3 kg
Cena: 6,99 EUR
****
Padārgas un interesantas ogles, kuru aizdedzināšanas process ir visai interesants un neveiklākam cilvēkam var izvērsties traumatisks. Katra ogle ir cilindra formas, un tai vidū ir caurums. Instrukcijā teikts, ka vispirms vajag aizdegt grilā ievietotu aizdedzināšanas kubiņu, bet ogli pēc tam uzlikt pa virsu tā, lai liesma trāpītu caurumā. Ja ir metāla knaibles vai azbesta cimdi, tad to nav grūti izdarīt, taču ar kailām rokām šis pasākums var izvērsties par sāpīgu piedzīvojumu. Taču, ja ogles ir izdevies uztupināt degošajiem kubiņiem, tālāk viss notiek bez aizķeršanās – tiešām ātri aizdegas un nodrošina karstumu ilgam laikam.
Šis raksts un daudz kas cits interesants žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.