foto: ?? Alessandro Saffo/SIME/ Vida Press
Zīmīgi notikumi, ko der atcerēties par aprīli
25. aprīlī ASV rietumos, Tampabejā, ar DJ "Spice" sarūpēto skaņu celiņu tiks atklāts gadskārtējais "Carribean" festivāls. Vai arī netiks – ja koronavīruss būs licis sevi manīt pārāk uzstājīgi.
2020. gada 3. aprīlis, 05:41

Zīmīgi notikumi, ko der atcerēties par aprīli

9vīri

Žurnāls "9 Vīri" katru numuru piedāvā iepazīties ar nozīmīgiem notikumiem, kas atgadījušies vēsturē vai notiks drīzumā. Aprīļa zīmīgākie brīži ietver dažādus vēsturiskus notikumus, tostarp sēras, revolūcijas un priekus. Ar šo un daudz ko citu iespējams iepazīties žurnāla "9 Vīri" jaunākajā numurā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žurnāla "9 Vīri" aprīļa numura vāks.

Meitu ģēģeris ir klāt

foto: The Picture Art Collection / Alamy/ Vida Press
1725. gada 2. aprīlī piedzimst leģendārais siržu plosītājs, avantūrists un arīdzan savu dēku aprakstnieks Džakomo Kazanova.

Pierakstīties klubā

foto: C J Rice-Williams / Alamy/ Vida Press
1994. gada 5. aprīlī dzīvību ar pistoles palīdzību sev atņem un tādējādi ierakstās bēdīgi slavenajā "Klubā 27" vēl viena rokleģenda – grupas "Nirvana" līderis Kurts Kobeins.

Fašisti pie teikšanas

foto: The History Collection / Alamy/ Vida Press
1924. gada 6. aprīlī agresīvā un elektorātā visos veidos popularitāti izsitusī fašistu partija iegūst divas trešdaļas balsu Itālijas parlamentā.

Otrais arī no Zemgales

foto: Publicitātes foto
1927. gada 8. aprīlī Latvijas Saeima par otro Latvijas Valsts prezidentu ievēl vēl vienu vīru no Zemgales tīrumiem – Gustavu Zemgalu.

Pretim aisbergam

foto: Vida Press
1912. gada 10. aprīlī jaunais un supermodernais pasažieru laineris "Titāniks" atstāj Sauthemptonas ostu britu karalistē un dodas savā pirmajā peldējumā uz Ņujorku.

Brīnumainā izglābšanās

foto: Science History Images / Alamy/ Vida Press
1970. gada 13. aprīlī, tuvojoties Mēness orbītai, eksplodē viena no kosmosa kuģa "Apollo 13" skābekļa tvertnēm. Tikai pateicoties apkalpes apķērībai un palīdzībai no lidojuma kontroles centra Hjūstonā, pēc četru dienu stresa visi astronauti laimīgi nolaižas Klusajā okeānā.

Nav ko pārstrādāties

foto: Europe-France / Alamy/ Vida Press
1919. gada 17. aprīlī Francija, pirmā valsts pasaulē, oficiāli ievieš astoņu stundu darbadienu.

Asinspirti negaidot

foto: CAMERA PRESS/H. Andrews / Vida Press
31 gada – 1989. gada 21. aprīlī - ķīniešu studenti Tjanaņmeņas laukumā Pekinas centrā sāk plašas protesta akcijas, kas vēlāk beidzas ar brutālu armijnieku izrēķināšanos.

Badīties stobriem

foto: INTERFOTO / Alamy/ Vida Press
Pirmajā pasaules karā 1918. gada 24. aprīlī fiksēta ieroču šķiru vēsturē pirmā tanku kauja – trīs britu "Mark IV" rāpuļi pagrūstās ar trim vācu "A7V".

Revolūcijā dzimusī

foto: The Picture Art Collection / Alamy/ Vida Press
1792. gada 25. aprīlī Klods Jozefs Rožē de Lisls, taisnības cīnītāju patosa uzbudināts, sacer Marseljēzu – Francijas Republikas valsts himnu.

Ar stiebriem ir aršana

foto: Vida Press
1947. gada 28. aprīlī seši vīri norvēģu novadpētnieka Tūra Heijerdāla vadībā ar balsas plostu Kon-Tiki sāk savu pārgalvīgo ūdeņu ekspedīciju no Peru uz Franču Polinēzijas salām.

Mutanti pārlādēti

foto: BFA / Alamy/ Vida Press
3. aprīlī uz pasaules kinoekrāniem iznāk "X cilvēku" spinofs jeb restarts ar nosaukumu "Jaunie mutanti" ("The New Mutants").

Karību stilistikā

foto: ?? Alessandro Saffo/SIME/ Vida Press
25. aprīlī ASV rietumos, Tampabejā, ar DJ "Spice" sarūpēto skaņu celiņu tiks atklāts gadskārtējais "Carribean" festivāls. Vai arī netiks – ja koronavīruss būs licis sevi manīt pārāk uzstājīgi.