foto: Shutterstock
Rakstīt īsziņu, ēst pusdienas un smēķēt? Par ko autovadītājs pie stūres var tikt sodīts
Pagaidām atsevišķi tiek izdalīta vien viedierīču lietošana, bet arī pusdienotāji teorētiski var tikt sodīti.
2020. gada 16. janvāris, 05:23

Rakstīt īsziņu, ēst pusdienas un smēķēt? Par ko autovadītājs pie stūres var tikt sodīts

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Stājušās spēkā izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos, kas par mobilā telefona, planšetdatora vai citas viedierīces lietošanu pie stūres paredz naudas sodu un vienu soda punktu, kuru varēs dzēst, apmeklējot kursus ceļu satiksmes drošības jautājumos vai psihologu konsultācijas.

Tomēr viedierīču lietošana kļuvusi par autovadītāju neatņemamu sastāvdaļu. Galvenais bieži vien nav sarunas pa telefonu, bet nepieciešamība uzstādīt maršrutu navigācijas lietotnē. Tagad pārkāpējus tvarsta ar speciālu netrafarētu policijas mikroautobusu, aprīkotu ar 360 grādu kameru. Viņus neaptur, bet pa pastu nosūta protokolu un soda kvīti. Statistika liecina, ka līdz šim par telefona lietošanu pie stūres gada laikā soda ap 4000 autovadītāju.

Ēst pie stūres nav aizliegts

"Likums un Taisnība" skaidro, kādas viedierīces drīkst lietot un kad. Atbilde īsumā šāda: tikko automašīna sākusi kustību, no viedierīces uzreiz jānovēršas. Jūs nevar sodīt, ja ekrānā skatāties, piemēram, sastrēgumā vai esat apstājies ceļa malā.

Jānis Aizpors, Ceļu satiksmes drošības direkcijas Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs, uzsver: “Mobilās ierīces pie stūres nevar lietot. Arī navigāciju iespējams uzstādīt pirms brauciena.”

Protams, braukšanu pie stūres var traucēt arī smēķēšana, burgera ēšana vai lūpu krāsošana, bet īpašs sods Administratīvo pārkāpumu kodeksā par to nav paredzēts. Ļaunākajā gadījumā sviestmaizes ēšanu pie stūres policists varētu traktēt kā “citu šajā kodeksā neminētu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu” un izteikt brīdinājumu vai uzlikt septiņus eiro lielu naudas sodu.

Jākoncentrējas uz ceļu

Līna Kaļķe, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste, informē:

“Transportlīdzekļa vadītājam uzmanība ir jākoncentrē uz ceļu transportlīdzekļa kustības virzienā. Ceļu satiksmes noteikumu 25.3. punktā noteikts, ka vadītājam ir jādara viss iespējamais, lai netiktu apdraudēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, it sevišķi mazāk aizsargātie (gājēji un velosipēdu vadītāji). Transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots, līdz ar to tā vadīšanā ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Tiklīdz, vadot transportlīdzekli, jebkādā veidā tiek novērsta transportlīdzekļa vadītāja uzmanība (lietojot telefonu vai jebkuru citu viedierīci), tiek apdraudēta paša transportlīdzekļa vadītāja un citu satiksmes dalībnieku drošība.

Viss likumā nav ierakstīts

Kaut gan iepriekš minētā norma neparedz visus iespējamos nosacījumus vai apstākļus, piemēram, smēķēšanu vai ēšanu, kas var traucēt transportlīdzekļa vadīšanu un apdraudēt citus, tomēr regulējuma jēga un mērķis ietver informāciju par transportlīdzekļa vadītāja rīcības veidu, tostarp paredzot, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 19. panta trešo daļu ceļu satiksmes dalībnieki un citas personas rīkosies tā, lai neradītu bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus.

Šobrīd administratīvo sodu piemēro gadījumos, kad viedierīces izmanto, transportlīdzeklim atrodoties kustībā.”

Pēc kodeksa: sods līdz 100 eiro

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.4. panta desmitā daļa: “Par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā, izņemot gadījumus, kad, tālruni, piezīmjdatoru, planšetdatoru vai viedierīci izmanto brīvroku režīmā, – uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no divdesmit pieciem līdz simt euro.”