foto: AFP/Scanpix
Anglijā starp krogu un lielveikalu atrod prinča kapu
Arheologi rekonstruējuši datorā, kā izskatījušās kapenes.
2019. gada 26. maijs, 06:29

Anglijā starp krogu un lielveikalu atrod prinča kapu

Kas Jauns Avīze

Eseksas grāfistē Anglijā atklāts unikāls apbedījums no 6. gadsimta, kuru vēsturnieki nosaukuši par britu Tutanhamona kapenēm.

Kapu nejauši uzgāja ceļa būvnieki 2003. gadā starp krogu un lielveikalu Pritlevellas rajonā Sautendonsī pilsētā. Vienā pusē stiepjas dzelzceļš, otrā – šoseja. Londonas Arheoloģijas muzeja pētnieki bija pārsteigti, ieraugot četrus kvadrātmetrus lielas kapenes pusotra metra dziļumā, kur atradās 40 senas un ļoti vērtīgas relikvijas.

Versija par karaļa brāli

Arheologi spriež, ka šis ir vissenākais anglosakšu karaliskās personas kristīgais apbedījums, un izpēte joprojām turpinās. No cilvēka mirstīgajām atliekām atrasti tikai zobu emaljas fragmenti.

Relikviju vidū ir zelta monētas, dekoratīvas stikla glāzes un krūka, iespējams, atvestas no Sīrijas, lira un koka lādīte, kas ir vienīgais kokgriezumu mākslas paraugs no Lielbritānijas anglosakšu perioda. Visas mantas bija saliktas kapā acīmredzami rūpīgā bēru rituālā.

foto: EPA/Scanpix
Vairāk nekā 1400 gadu sena stikla glāze un krūka, iespējams, atvestas no Sīrijas.

Vietējie iedzīvotāji senlaiku nelaiķi iesaukuši par Pritlevellas princi un nav tālu no patiesības. Zinātnieki pēc 15 gadu ilgiem pētījumiem secina, ka kapenes tapušas apmēram 575.–605. gadā, un visdrīzāk te apbedīts Eseksas karaļa Saberta brālis Saksa.

Smags zārks no oša koka

Zārkā atrastie krusti no lapiņu zelta varētu būt likti uz mirušā acīm, lai apliecinātu piederību kristiešiem. Zelta jostas sprādze un meistarīgi izkalts zobens ar gravējumu uz asmens un raga rokturi, rotātu ar zelta stiepli, liecina par aizgājēja augsto statusu.

Kapenēs atradās saliekams dzelzs sēdeklis, no kura vietējais valdnieks parasti dalīja dāvanas saviem līdzgaitniekiem. Citi priekšmeti un kapa kalniņš sasaucas ar vēl neizzudušajām tradīcijām no laika pirms kristietības.

foto: EPA/Scanpix
Vairāk nekā 1400 gadu sena stikla glāze un krūka, iespējams, atvestas no Sīrijas.

No oša darinātais zārks bijis liels, ar izrotātu vāku, svēris aptuveni 160 kilogramu. Tajā bija vieta ne tikai aizgājējam, bet arī dažādiem personiskiem priekšmetiem. Pētnieki secinājuši, ka princis bijis 1,68 metrus garš.

Starp pagānismu un kristietību

Arheoloģijas muzeja pētījumu nodaļas direktore Sofija Džeksone šo atradumu salīdzina ar Ēģiptes faraona Tutanhamona kapeņu atklāšanu 1922. gadā.

foto: EPA/Scanpix
Kapā līdzi dots arī rags dzeršanai.

Tolaik Britu salās kristietība tikai spēra pirmos soļus. “Tas bija pārejas laiks no pagāniskajiem apbedījumiem, kad glabāja ar visu mantību, bet jau ar krustiem,” teic Džeksone.

foto: AP/Scanpix
Jostas sprādze no zelta.

Kapeņu veidolu cenšas atjaunot vairāk nekā 40 ekspertu no dažādām nozarēm. Dažviet laika zobs teju visu pilnībā iznīcinājis, atstājot tikai nospiedumus zemē, bet speciālisti talkā ņem datortomogrāfiju un mikroskopiskas augsnes analīzes. Dažas gandrīz 1500 gadu izturējušās relikvijas nule izstādītas vietējā pilsētas muzejā.