Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pateicoties iedzīvotāju vērībai, VVD Tārgales pagastā konstatē nelikumīgu atkritumu apglabāšanu vismaz 100 m3 platībā
foto: Publicitātes foto
Novadu ziņas

Pateicoties iedzīvotāju vērībai, VVD Tārgales pagastā konstatē nelikumīgu atkritumu apglabāšanu vismaz 100 m3 platībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Valsts vides dienests (VVD), 9. oktobrī, pateicoties iedzīvotāju vērībai, konstatējis nelikumīgu būvniecības atkritumu apglabāšanu un izlīdzināšanu teritorijā Tārgales pagastā, Ventspils novadā.

Pateicoties iedzīvotāju vērībai, VVD Tārgales paga...

Konstatēts, ka objektā esošie atkritumi ievesti no īpašuma demontāžas, savukārt demontāžas veicējs nodevis būvniecības atkritumus trešajām personām, kuri nelikumīgi atkritumus izveduši no objekta un iestrādājuši augsnē.

“Jāatzīst, ka šis rudens, ne labākajā nozīmē, iezīmējies ar to, ka norisinās aktīva būvniecības atkritumu norakšanas sezona. Īsā laika periodā konstatētas divas būvniecības atkritumu norakšanas lietas, kas iezīmē izpratnes trūkumu par to, ko šādas rīcības ilgtermiņā nodara videi un pēcāk arī pašu iedzīvotāju veselībai. Augsnē apglabātie dzelzbetona gabali, ķieģeļu gabali, metāla armatūras stieņi un citi atkritumi, sadaloties vidē, rada cilvēku un dzīvnieku veselībai kaitīgas vielas. Ar metāliem un citiem toksīniem var tikt piesārņota augsne un gruntsūdeņi, kas, savukārt, nonākot dzeramajā ūdenī un pārtikā, tālāk nonāk dzīvnieku un cilvēku organismā izraisot dažādas saslimšanas,” norāda VVD Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes Kurzemes Piesārņojuma kontroles daļas vadītāja Rudīte Šenfelde.

foto: Publicitātes foto

Būvniecības atkritumi tikuši pārvadāti bez attiecīgas atkritumu apsaimniekošanas atļaujas. Ņemot vērā iepriekš pausto, minētās darbības ar būvniecības atkritumiem ir Atkritumu apsaimniekošanas likuma noteikto prasību pārkāpums. Pašreiz notiek lietas apstākļu noskaidrošana un pie administratīvās atbildības saucamo personu identificēšana.

VVD izsaka pateicību ikvienam iedzīvotājam, kurš ziņo par vidē pamanītiem pārkāpumiem. Ziņot VVD  iespējams mobilajā lietotnē Vides SOS vai zvanot uz VVD Operatīvā koordinācijas centra tālruni +371 26338800. VVD aicina šo iespēju izmantot gadījumos, kad nepieciešama nekavējoša dienesta iesaiste pārkāpuma vai vides piesārņojuma novēršanā.