"Rīgas Jūgendstila centrs" aicina aplūkot izstādi “Tintnīcas un spalvaskāti”
foto: Publicitātes foto (Gvido Kajons)
Tintnīca. 20. gs. sākums. Muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" krājums.
Sabiedrība

"Rīgas Jūgendstila centrs" aicina aplūkot izstādi “Tintnīcas un spalvaskāti”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rudens pusē, kad atsākušās mācības skolās un augstskolās, muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” aicina aplūkot izstādi “Tintnīcas un spalvaskāti”, kurā eksponētas tintnīcas, rakstāmpiederumi un dažādi ar rakstīšanu saistīti priekšmeti no muzeja krājuma un privātkolekcijām. Izstāde muzejā skatāma no 2024. gada 1. oktobra līdz 1. decembrim.

"Rīgas Jūgendstila centrs" aicina aplūkot izstādi ...

Jūgendstila laikā, kad rakstīja galvenokārt ar spalvaskātu vai tintes pildspalvu, neatņemams rakstāmpiederums bija tintnīca – trauciņš ar tinti, kurā iemērkt spalvu pirms rakstīšanas vai uzpildīt pildspalvu. Muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” rakstāmpiederumu kolekcijā ir gandrīz 20 dažādas tintnīcas gan vienkāršas, askētiskas un elegantas, gan arī greznākas, ar dažādiem jūgendstila ornamentiem rotātas.   

foto: Publicitātes foto (Gvido Kajons)
Tintnīca. Muzeja "Rīgas Jugendstila centrs" krājums.
Tintnīca. Muzeja "Rīgas Jugendstila centrs" krājums.

Jaunajā izstādē būs skatāmi priekšmeti no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” rakstāmpiederumu kolekcijas – dažādas stikla, metāla, koka un akmens tintnīcas, kā arī spalvaskāti, tintes pudelītes, papīra preses, papīrnaži. Visu papildinās pastkartes un atmiņu klades ar dažādu rokrakstu paraugiem. Izstādē būs izlikts arī nesen muzeja krājumā nonākušais rīdzinieku - Zengbušu dzimtas pārstāvju dāvinājums - vēstuļu mape un bērnu rakstītie apsveikumi vecākiem. Kā arī izstādē varēs apskatīt Rīgā izgatavotos burtu trafaretes, ar kuru palīdzību varēja veidot savu iniciāļu monogrammas, un vairāku latviešu kultūras darbinieku autogrāfi.

Izstādē eksponēti priekšmeti no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” krājuma un privātkolekcijām. Muzejs atvērts no plkst. 10.00 līdz 18.00 katru dienu, izņemot pirmdienas.