Šajā ziemas sezonā stājas spēkā jaunās prasības ziemas riepām – kas tev jāzina?
foto: Publicitātes attēls
No 1. decembra ceļu satiksmē drīkstēs izmantot ziemas riepas tikai ar “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējumu.
Sabiedrība

Šajā ziemas sezonā stājas spēkā jaunās prasības ziemas riepām - kas tev jāzina?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai uzlabotu satiksmes drošību un samazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5t jeb vieglajiem transportlīdzekļiem ar šā gada 1. decembri jāievēro jauna prasība attiecībā uz ziemas riepām, informē CSDD.

Šajā ziemas sezonā stājas spēkā jaunās prasības zi...

Ceļu satiksmes noteikumos noteiktajā ziemas periodā – no 1. decembra līdz 1. martam, ceļu satiksmē atļauts piedalīties vieglajiem transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega un ledus apstākļos un, kas marķētas ar apzīmējumu “kalns un sniegpārsliņa”.

Starptautiskais apzīmējums "kalns un sniegpārsliņa" liecina, ka riepa ir izgājusi noteiktus testus un ir atzīta par piemērotu braukšanai sniega, ledus un apledojuma apstākļos. Autovadītājiem jāņem vērā, ka gaidāmajā ziemas periodā, ja transportlīdzeklis būs aprīkots ar riepām, kurām ir tikai M+S apzīmējums, bez jaunā marķējuma “kalns un sniegpārsliņa”, tad tās netiks uzskatītas kā ziemas periodam atbilstošas riepas. Šādu riepu lietošana ziemas periodā nebūs atļauta. Līdz ar to, CSDD iesaka autovadītājiem būt vērīgiem un iegādājoties jaunu riepu komplektu, izvēlēties ziemas riepas ar jauno apzīmējumu.

Jau šobrīd riepu tirdzniecības vietās Latvijas klimatam tiek piedāvātas šīs ziemeļvalstu klimatam atbilstošas riepas ar “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējumu. CSDD, veicot riepu pārbaudes uz ceļa iepriekšējā ziemā, konstatēja, ka tikai atsevišķi transportlīdzekļi, kas no kopēja skaita bija nepilni 0,3%, bija aprīkoti ar neatbilstošām riepām bez “kalns un sniegpārsliņa” apzīmējuma.

Riepas, kuras ir marķētas tikai ar M+S, M&S vai M.S. apzīmējumu arī turpmāk būs atļauts izmantot ārpus ziemas sezonas – no 2. marta līdz 30. novembrim.

Minimālais ziemas riepu protektora dziļums ir 4mm. Tāpat ieteicams neizmantot ziemas riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības, kā arī jāņem vērā, ka viens transportlīdzeklis vienlaikus nedrīkst būt aprīkots ar radžotām un neradžotām riepām. Transportlīdzekļiem ar radžotām riepām ceļu satiksmē atļauts piedalīties laika posmā no 1. oktobra līdz 1. maijam.