"Šie koki piederēja mājas vēsturei!" Talsu iedzīvotāji sašutuši, ka pie daudzstāvu mājas tika nozāģēti bērzi
foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook" video/ Arnis Drengers
Talsos, pie dzīvojamās mājas Dundagas ielā 16, nozāģēja bērzus.
Novadu ziņas
Vakar 16:11

"Šie koki piederēja mājas vēsturei!" Talsu iedzīvotāji sašutuši, ka pie daudzstāvu mājas tika nozāģēti bērzi

Jana Ozoliņa

Jauns.lv

Kāds Talsu iedzīvotājs sociālajā tīklā "Facebook" publicēja video, kurā redzams, kā pie daudzstāvu mājas tiek nozāģēti bērzi. Komentāros cilvēki pauda sašutumu, norādot, ka šāda rīcība ir absurda. Jauns.lv sazinājās ar Talsu novada domi un noskaidroja, ka šāda rīcība bija nepieciešama.

"Šie koki piederēja mājas vēsturei!" Talsu iedzīvo...

Vakar, 17. septembrī, Arnis Drengers sociālajā tīklā “Facebook” publicēja video, kur redzams, kā vīrieši atstarojošās vestēs nozāģē pie daudzstāvu mājas esošos bērzus. Arnis raksta: “Talsos, lai realizētu zaļo ideju par veloceliņu, sāk nozāģēt bērzu aleju.” Daudzi cilvēki komentāros par šo situāciju izteicās visai negatīvi, norādot, ka šādi rīkoties nav zaļi. Agnese Bluma raksta, ka pietiktu vietas arī veloceliņam bez koku zāģēšanas, vajadzēja vienīgi ietves vienā pusē novilkt līniju un uzzīmēt riteni, lai koki paliktu dzīvi. Rita Rozentāle raksta: “Topošo skaistumu bez jebkādām problēmām varēja panākt bez koku traumēšanas un nozāģēšanas. Jums noteikti tie ir vienaldzīgi, bet mājas (un ne tikai) iedzīvotājiem šie koki rūp. Gadu desmitiem auguši, bet tagad dēļ muļķības tiek likvidēti.”

Bojāta sakņu sistēma bērzu rindai pie daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, radot bīstamību gan mājas iedzīvotājiem, gan gājējiem un autobraucējiem

Jauns.lv sazinājās ar Talsu domi, lai noskaidrotu, kāpēc tika pieņemts šāds lēmums. Marta Rake-Lasmane, Talsu novada pašvaldības Administratīvā departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste, sniedza informāciju, ka jau kopš 2023. gada oktobra notiek Dundagas ielas pārbūves būvdarbi. Tie paredz atjaunot ielas braucamās daļas virskārtas segumu posmā no Raiņa ielas rotācijas apļa līdz Lielgabalu ielas rotācijas aplim, izbūvēt gan gājēju, gan velo celiņu, atjaunot ielas un celiņu apgaismojumu, kā arī veikt teritorijas labiekārtošanu. Minētos ielas pārbūves būvdarbus veic SIA „SC GRUPA”, būvuzraudzību nodrošina SIA „Somniar”, bet autoruzraudzību veic būvprojekta autors – SIA „Projekts 3”.

Pirms būvdarbu uzsākšanas 2023. gada otrajā pusē Talsu novada pašvaldības Zaļumsaimniecības komisija sniedza rekomendācijas būvprojekta autoram un būvdarbu veicējam par tehnoloģijām, kas veloceliņa izbūves gaitā nodrošinātu ielas telpā esošo koku un to sakņu aizsardzību. Tomēr būvdarbu laikā 2024. gada aprīlī Talsu novada pašvaldība konstatēja, ka, izbūvējot veloceliņu, ir bojāta bērzu rindas sakņu sistēma pie daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Dundagas ielā 16, radot bīstamību gan mājas iedzīvotājiem, gan gājējiem un autobraucējiem

Pašvaldības pārstāvji, kā arī būvnieks un projektētājs ir tikušies ar Dundagas ielas 16 mājas iedzīvotājiem, lai izskaidrotu situāciju, uzklausītu iedzīvotāju iebildumus un ierosinājumus. Iedzīvotāji ierosināja nozāģēt tikai sešus bīstamos kokus un pārējos atstāt. Tomēr, eksperti, izvērtējot vētras seku radītos postījumus Kauguros un Jelgavā, pieņēma lēmumu nozāģēt visus 18 bērzus, galvenokārt, lai garantētu iedzīvotāju un autobraucēju drošību. To vietā tika nolemts stādīt jaunu koku rindu.

Pašvaldības speciālisti, veicot izpēti, kā piemērotāko koku sugu jaunās rindas stādīšanai izvēlējās Holandes liepas. "Šī koku suga labi pacieš dažādus apstākļus, mērenu apēnojumu, pielāgojas pilsētas videi un ir viena no gaisa piesārņojuma izturīgākajām koku sugām. Turklāt liepas aug ātrāk, kas šajā gadījumā būtu būtisks ieguvums tuvējo māju iedzīvotājiem, veidojot aizsardzību pret ielas radītajiem trokšņiem un putekļiem. Liepas pilsētvidē ir vieglāk kopjamas, un tām var veidot formu, kas pilsētvidē ir būtiski. Turklāt to zari lielā vējā nav tik bīstami kā, piemēram, bērza zari," skaidro Rake-Lasmane.

Pašvaldība ir uzdevusi būvprojekta autoram sagatavot izmaiņas būvprojektā, paredzot likvidēt bīstamo bērzu rindu un to vietā iestādīt Holandes liepu dižstādu rindu. Tika noteikts, ka stādāmajiem kokiem jābūt vismaz 2,5 metrus gariem, kā arī jāievēro konkrēti ierīkošanas un kopšanas norādījumi.

Procesa laikā tika izvērtēta atbildība par veikto rīcību, un būvdarbu veicējam uzdots par saviem līdzekļiem nozāģēt esošo bērzu rindu, sagatavot augsni un iestādīt Holandes liepu dižstādus. Turklāt viņam būs pienākums turpmākos trīs gadus uzraudzīt un kopt jauno koku rindu.

Veloceliņu nebija iespējams izbūvēt kokiem otrā pusē, jo tur atrodas "AS Sadales tīkls" elektrokabeļi, kam noteikta aizsardzības zona. "AS Sadales tīkls" nesaskaņoja šādu risinājuma maiņu, tāpēc veloceliņa izvietojums jāveido tā, kā sākotnēji plānots būvprojektā. Piektdien, 20. septembrī, turpināsies pārējo koku zāģēšana.