JV iebilst pret jaunu vēlēšanu zīmju ieviešanu no nākamā gada
foto: Ivars Soikāns/LETA
14. Saeimas vēlēšanas 160. vēlēšanu iecirknī Daugavpils Universitātē.
Politika
Vakar 14:29

JV iebilst pret jaunu vēlēšanu zīmju ieviešanu no nākamā gada

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Saeimas lielākā frakcija "Jaunā vienotība" (JV) neatbalsta jaunu vēlēšanu zīmju ieviešanu no nākamā gada pašvaldību vēlēšanām, trešdien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē norādīja frakcijas deputāts Gatis Liepiņš.

JV iebilst pret jaunu vēlēšanu zīmju ieviešanu no ...

JV ieskatā jaunos biļetenus varētu ieviest nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas notiks 2026. gadā.

Par vēlēšanu sistēmu sagatavošanu atbildīgā Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) norāda, ka pašreizējais biļetens ir problemātisks, jo tiek bieži pieļauta kļūda - kādu kandidātu neatbalstot, vēlētājs ievelk rombiņā mīnusu, nevis izsvītro vārdu.

Jaunā parauga biļetenos pie kandidāta vārda varēs izdarīt jebkādu atzīmi zaļajā laukumiņā, ja kandidāts vēlētājam īpaši simpatizē, vai arī sarkanajā laukumiņā, ja vēlētājam šis kandidāts nepatīk. Būšot vienalga, vai vēlētājs konkrētās krāsas laukumiņā ieliek punktu, plusu vai mīnusu, vai kaut vai pilnībā aizkrāso to, jo automātiskā balsu skaitīšanas iekārta kā pareizu un derīgu ieskaitīs jebkuru atzīmi, kas izdarīta attiecīgās krāsas laukumā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) uzskata, ka līdz ar jauno vēlēšanu zīmju ieviešanu balsošanas kārtība kļūtu vēlētājiem labāk izprotama un vienkāršāka, kā arī šādos biļetenos izdarītās atzīmes būtu daudz ātrāk un vienkāršāk saskaitāmas automatizētā veidā.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte sacīja, ka ir notikušas divas fokusa grupas, kurā izmēģināti jaunie biļeteni, un dalībnieki, tostarp seniori, esot bijuši "sajūsmā". Šodien arī komisijas deputāti izmēģināja jaunās vēlēšanu zīmes un automatizēto biļetenu sistēmu, kopumā novērtējot to atzinīgi.

Saeimas komisijas vairākums nolēma virzīt tālāk CVK rosinātos grozījumus likumā, izskatot to trīs lasījumos. CVK vēlas, lai izmaiņas stātos spēkā līdz oktobra beigām.