Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot gājputnus un ziņot par novērojumiem
foto: Edijs Pālens/LETA
Gājputni debesīs.
Sabiedrība
2024. gada 16. septembrī, 14:15

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot gājputnus un ziņot par novērojumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina 5. oktobrī un 6. oktobrī doties vērot gājputnu rudens migrāciju, informēja LOB komunikācijas vadītāja Kitija Balcare.

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē aicina vērot gājput...

Par novērotajiem gājputniem ieteicams ziņot dabas novērojumu portālā "dabasdati.lv", lai kopīgi ar citiem putnu vērotājiem piedalītos Eiropas putnu vērošanas dienās jeb "EuroBirdwatch 2024", tā sniedzot savu ieguldījumu sabiedriskajā zinātnē.

LOB pārstāve Ieva Vavilova skaidro, ka putnu vērošana ir nodarbe, ko var darīt gan savā nodabā, gan arī kopā ar citiem. Putnu dienas ir laba iespēja piebiedroties tiem, kas ar putnu vērošanu individuāli vai profesionāli nodarbojas ikdienā, un izmēģināt vērtīgu brīvā laika pavadīšanas iespēju dabā, turklāt vienlaikus veicot labu darbu - ziņot par saviem novērojumiem.

Ikviens ir aicināts individuāli, ar draugiem vai ģimenēm ne tikai vērot gājputnu rudens migrāciju, bet arī ziņot par saviem novērojumiem dabas novērojumu portālā "dabasdati.lv" līdz svētdienas, 6. oktobra, plkst.16, tā iesaistoties sabiedriskajā zinātnē un palīdzot pētniekiem iegūt aptverošākus datus tālākiem pētījumiem ornitoloģijā.

Tiem, kas vēlas doties vērot putnus kopā ar domubiedriem, ieteicams ielūkoties vietnē "www.putnudienas.lv", kur sadaļā "Pasākumu kalendārs" ir redzamas iecerētās aktivitātes dažādās Latvijas vietās. Kalendārs vēl aizvien pakāpeniski tiek papildināts ar aktivitātēm līdz pat Eiropas putnu vērošanas dienu norisei oktobra pirmajā nedēļas nogalē.

Latvija starptautiskajā gājputnu rudens migrācijas vērošanas pasākumā "EuroBirdwatch 2024"piedalās jau 15.reizi. Pērn 15 000 dalībnieku novērojuši 3,5 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 1020 dalībnieki ziņojuši par 83 603 putniem. Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi pērnruden bijuši par ķīvītēm, mājas strazdiem un dzērvēm.

Rudenī notiekošie putnu vērošanas pasākumi ir daļa no starptautiskas iniciatīvas - 1993.gadā aizsāktās Eiropas putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb "EuroBirdwatch" -, ko organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē "BirdLife International", kuru Latvijā pārstāv LOB. "EuroBirdwatch 2024" koordinatoru centra uzdevumu šoruden pilda Slovākija.

Putnu dienas rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, putnu māju ražotni "Simbaro", veikalu putnotājiem "Motacilla.lv", Lubāna mitrāja informācijas centru, Ungurmuižu, Ogres, Ludzas, Talsu novada pašvaldību, maizes ceptuvi "Lāči", LOB Rīgas, Jūrmalas, Cēsu, Madonas, Litenes, Rēzeknes, Kandavas, Saldus, Ventspils, Zemgales-Sēlijas vietējām grupām un citiem partneriem.

Eiropas putnu vērošanas dienas atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.