"Viņš nav savējais!" vairākās Latgales pilsētās izdalīti pret Šleseru vērsti bukleti krievu valodā
foto: Zane Bitere/LETA
Partijas "Latvija pirmajā vietā" valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Ainārs Šlesers.
Sabiedrība
2024. gada 16. septembrī, 10:53

"Viņš nav savējais!" vairākās Latgales pilsētās izdalīti pret Šleseru vērsti bukleti krievu valodā

Sabīne Plauka

Jauns.lv

Jauns.lv redzeslokā ir nonākuši Rēzeknē, Daugavpilī, Kārsavā un, iespējams, citur Latgalē izdalīti drukāti materiāli, kuros krievu valodā tiek pausti aicinājumi neatbalstīt "Latvija pirmajā vietā" līderi Aināru Šleseru.

"Viņš nav savējais!" vairākās Latgales pilsētās iz...

Bukletos viņš tiek kritizēts kā "ne savējais" Latvijas krieviem. Drukātajā materiālā arī pausta kritika politikai un lēmumiem, kas no Latvijas puses pieņemti saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā un apdraudējumu Latvijai.

Kritizētas, tostarp, 2023. gadā veiktās izmaiņas Imigrācijas likumā, kuru rezultātā Krievijas pilsoņi Latvijā nevar iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, ja nepārvalda latviešu valodu pietiekamā līmenī. 

Portāls Jauns.lv sazinājās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), lai noskaidrotu, vai šajā situācijā nav saskatāms kāds pārkāpums, jo uz bukletiem nav norādīts, kas tos izveidojis, un nav arī minēts, kuru personu vai organizāciju būtu jāatbalsta.

KNAB skaidro, ka līdz šim viņu redzeslokā nav nonācis konkrētais materiāls. "Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktās normas, kas attiecas uz politisko aģitāciju, un atbildība par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem ir piemērojama tikai priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Šobrīd Latvijā nav spēkā priekšvēlēšanu aģitācijas periods," portālam Jauns.lv komentē KNAB.

Ja minētais buklets tiktu izplatīts priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, tad šāda veida aģitācijas materiālam būtu obligāti jānorāda informācija par to, kas ir tā apmaksātājs, kā arī tā tirāža. Turklāt, ja izgatavošanā un izplatīšanā būtu iesaistīts kāds politiskais spēks vai tā pārstāvis, visi izdevumi, kas radušies aģitācijas rezultātā, būtu jānorāda KNAB iesniedzamajā vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā, kā arī politiskās organizācijas gada pārskatā.

Vienlaikus KNAB vērš uzmanību, ka Reklāmas likums nosaka ierobežojumus un aizliegumus reklāmas izgatavošanai un izplatīšanai. Šī likuma ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Konkurences padome, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome u.c. iestādes. Jautājumos, kas skar reklāmas materiālu, tostarp bukletu, noformēšanas un izplatīšanas kārtību, KNAB aicina konsultēties ar Latvijas Reklāmas asociāciju.