"Stabilitātei!" politiķi valsts valodas pārbaudes salīdzina ar genocīdu. Kas par to sakāms Valsts valodas centram?
foto: Ekrānšāviņš
Partijas līderis valodas pārbaudes "salīdzinājis ar genocīdu".
Politika
2024. gada 16. septembrī, 13:06

"Stabilitātei!" politiķi valsts valodas pārbaudes salīdzina ar genocīdu. Kas par to sakāms Valsts valodas centram?

Anna Klāra

Jauns.lv

Pirmajā darba dienā pēc vasaras brīvlaika politiskā partija "Stabilitātei!" uzrunā vērsās pret latviešu valodas pārbaudēm, norādot, ka pret partiju "tiek īstenots "valodas genocīds". Kā Jauns.lv atklāj "Valsts valodas centrs", viens no partijas deputātiem par latviešu valodas nelietošanu vasarā jau saukts pie administratīvās atbildības.

"Stabilitātei!" politiķi valsts valodas pārbaudes ...

"Šodien pret mums tiek vērsts valodas genocīds. Tas ir standarta ierocis, kuru koalīcija un šī vara pārvalda pilnībā. Mēs esam pret jebkādām valodas pārbaudēm. Mēs nekad tām nepiekritīsim. Pat tad, ja maksāsim ar saviem mandātiem. Jo mums tas ir svarīgi,» uzrunā klāstīja partijas līderis Aleksejs Rosļikovs.

Viņš, uzrunājot savu mērķauditoriju, iestājās pret valsts valodas pārbaudēm amatpersonām, norādot, ka "partija ir pret valodas pārbaudēm cilvēkiem, kas dzīvo Latvijā un uzskata šo vietu par savām mājām". "Mēs esam pret pārbaudi pedagogiem un jebkuru struktūru darbiniekiem," vēstīja politiķis. Jāpiemin, ka partija jau iepriekš šajā jautājumā balansējusi uz likuma robežas. Piemēram, Eiroparlamenta vēlēšanās "Stabilitātei!" savās priekšvēlēšanu aģitācijās izmantoja kirlicu, paziņojot, ka materiāls ir veidots bulgāru valodā.  "Reklāmā ir izmantota bulgāru valoda”. Un formāli te neko nevar pārmest, jo vārdi "Росликов” (Rosļikovs) un pārsvītrotie „война” (karš) burti tik tiešām uzrakstīti tīra bulgāru valodā, un Bulgārija taču ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts.

Ko atklāj partijas valsts valodas lietojuma pārbaudes?

"Nataļjas Marčenko-Jodko un Dmitrija Kovaļenko valsts valodas lietojuma pārbaudes notika šī gada pavasarī, bet deputāts Jefimijs Klementjevs tika pārbaudīts vasaras sākumā. Savukārt Viktoram Pučkam neizdevās vienoties par pārbaudes veikšanas laiku," Jauns.lv atklāj Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles departamenta vadītāja, direktora vietniece Madara Rēķe.

Viņa norāda, ka pie administratīvās atbildības saukti divi deputāti - Jefimijs Klementjevs un Viktors Pučka. Klementjevam piemērots administratīvais sods par valsts valodas nelietošanu profesionālo un amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā. Savukārt deputātam Viktoram Pučkam piemērots administratīvais sods par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu. Tiesa, šis lēmums ir pārsūdzēts, norāda Rēķe. 

Jautāta par partijas līdera izteikumiem, salīdzinot valodas pārbaudes ar genocīdu, Rēķe skaidro, ka VVC rīkojas normatīvo aktu robežās un kompetencē un šajā jautājumā nesniegs citus komentārus". Jāpiemin, ka VVC partijas deputāti par izvairīšanos no valsts valodas pārbaudēm sodīti arī iepriekš. 

Jefimijam Klementjevam, Viktoram Pučkam, Nataļjai Marčenko-Jodko un Dmitrijam Kovaļenko 2023. gada 26. aprīlī tika piemērots naudassods saskaņā ar Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 4. pantu. Trijiem deputātiem lēmums stājās spēkā iepriekšējā gada 20. maijā, bet Kovaļenko to pārsūdzēja. VVC ir informējis, ka pārsūdzēšana nav vainagojusies panākumiem – šī gada 10. janvārī VVC saņemts Zemgales rajona tiesas apliecinājums, ka nolēmums stājies spēkā 2023. gada 20. decembrī. Kā zināms, Dmitrijs Kovaļenko pirms vairāk nekā desmit gadiem ir bijis krimināli sodīts divās lietās par alkohola nelikumīgu glabāšanu un realizāciju (sodāmības vairs nav aktuālas). 

Rēķe skaidro, ka "Saeimas deputātam valsts valoda jāprot un jālieto augstākā līmeņa 2. pakāpē (C2). Tas nozīmē, ka amatpersonai jāspēj brīvi sazināties, izvērsti diskutēt par dažādiem tematiem, jāspēj veidot sarunu atbilstoši situācijai un variēt valodas izteiksmes līdzekļus, pilnībā jāizprot dažāda satura, sarežģītības un stila teksti, jāuztver zemteksti un nozīmes nianses, jāspēj uzrakstīt dažādu veidu dokumentus, kā arī jebkurus citus tekstus. Valsts valodas centrs atbilstoši kompetencei pārbauda amatpersonu valsts valodas lietojuma atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Proti, vai deputāti prot un lieto valsts valodu amata pienākumu veikšanai nepieciešamajā normatīvajos aktos noteiktajā apjomā.

Jauns.lv 25. augustā apmeklēja partijas pasākumu, kura ietvaros partijas vadība apsolīja atbildēt ne klātienē, bet elektroniski uz vairākiem jautājumiem, tostarp par biedru valsts valodas prasmēm. Atbildes joprojām nav saņemtas.