Liegumam Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem piedāvā divus izņēmumus
foto: LETA
Kravas automašīnu rindas robežkontroles punktā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas.
Sabiedrība
2024. gada 4. septembrī, 11:55

Liegumam Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem piedāvā divus izņēmumus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tieslietu ministrija (TM) topošajā regulējumā, kas noteiks liegumu Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem, piedāvā iekļaut divus izņēmumus.

Liegumam Latvijā atrasties Baltkrievijas transport...

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti šodien atbalstīja TM priekšlikumu un likumprojektu pirms pirmā lasījuma, nosakot tam steidzamību. Iepriekš pavasara sesijā Saeimas komisija aicināja TM sadarbībā ar Ārlietu ministriju (ĀM), Finanšu izlūkošanas dienestu un parlamenta juristiem precizēt grozījumus.

Priekšlikums paredz divus izņēmumus. Likumprojekts neattieksies uz personām, kurām ir kustību traucējumi, kas vada Baltkrievijā reģistrētu transporta līdzekli un ieceļo nolūkā apciemot tuviniekus. Saistībā ar Ārlietu ministrijas ieteikumu, tāpat ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem Latvijā varēs ieceļot īpašos, ar drošību saistītos gadījumos.

Deputāts Jānis Vitenbergs (NA) akcentēja, ka šādi izņēmumi nav regulējumā par Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas jau tagad nedrīkst atrasties Latvijā.

ĀM parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV) sacīja, ka Baltkrievijas diaspora ļoti atšķiras no Krievijas diasporas, atzīmējot, ka Baltkrievijas opozīcijas pārstāvji iepriekš aicināja neatbalstīt likumprojekta sākotnējo versiju. "Tāpēc esam gatavi būt elastīgi, ja Baltkrievijā mainās politiskā situācija," pauda ĀM pārstāve.

Plānots, ka jaunā regulējuma neievērošanas gadījumā Latvijā varēs veikt Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību.

Plānotās normatīvo aktu izmaiņas paredzēs Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, kā arī noteiks sekas un personu atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā.

Tāpat tiks novērsta šo transportlīdzekļu īpašnieku izvairīšanās no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Gadījumā, ja netiks veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekos sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

Līdzīgu likumprojektu bija iesnieguši opozīcijā esošā Nacionālā apvienība, taču to jūnija beigās gan atbildīgā komisija, gan Saeima noraidīja, paužot, ka TM gatavo regulējumu.

Kā ziņots, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no 16.jūlija personām ar Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem - vieglajām pasažieru automašīnām - liedzis iebraukt Eiropas Savienībā (ES) caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām.

Lai mazinātu sankciju apiešanas riskus, ES, apstiprinot kārtējo sankciju pakotni pret Baltkrieviju, lielā mērā ir salāgojusi Baltkrievijai noteiktās sankcijas ar Krievijai noteiktajām sankcijām, akcentēja VID. Noteikts, ka no Baltkrievijas ir aizliegts ievest tādas preces, kas ļauj Baltkrievijai dažādot ieņēmumu avotus, tādējādi ļaujot tai iesaistīties Krievijas agresijā pret Ukrainu, ja šo preču izcelsme ir Baltkrievijā vai ja tās tiek eksportētas no Baltkrievijas. Pielikumā ir iekļautas arī vieglās automašīnas.