foto: Sintija Zandersone/LETA
“SEB” aizver aktīvista Jeremejeva biedrības kontu: banka sargā savu reputāciju no antivakseriem
Vēl nesen Jeremejevs savā “Facebook” aicināja uz šīs biedrības kontu ziedot līdzekļus nesen likumsargu aizturētajam aktīvistam Jānim Sondaram.
Sabiedrība
2021. gada 5. novembris, 16:55

“SEB” aizver aktīvista Jeremejeva biedrības kontu: banka sargā savu reputāciju no antivakseriem

Jauns.lv

Aktīvists, Covid-19 vakcīnu kritiķis un Valentīns Jeremejevs saviem sekotājiem paziņojis, ka “SEB” banka ir slēgusi kontu viņa dibinātajai “Bērnu veselības aizsardzības kustībai”. Šīs biedrības kontu Jeremejevs nesen izmantoja, lai vāktu ziedojumus Valsts policijas (VP) aizturētajam aktīvistam Jānim Sondaram, kurš nesen uz ielas publiski izteica draudus un apsaukāja deputātu Juri Pūci.

Valentīns Jeremejevs savulaik bija ZZS biedrs, bet tad no politikas aizgāja un dibināja pretrunīgi vērtēto organizāciju “Tautas varas fronte”, kas, vēl esot aktīva, atkārtoti nonāca likumsargu un drošībnieku redzeslokā.

Jeremejevs plašākai sabiedrībai kļuva zināms pērn decembrī, kad VP viņu atkārtoti aizturēja saistībā ar “Facebook” tiešraidi, kurā viņš un bijusī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšere Marina Kornatovska izplatīja dezinformāciju par Covid-19.

Par maijā dibinātās “Bērnu veselības aizsardzības kustības” kontu slēgšanu Jeremejevs paziņoja “Facebook”, norādot, ka tas ir piemērs tam, kā “bankas kontrolē visu”.

Banka atsakās būt par huligānu naudas lādi

“Twitter” lietotāji gan pirms tam bija pamanījuši, ka minētā kustība, par spīti nosaukumam un postulētajiem mērķiem (popularizēt bērnu veselības aizsardzību, izdodot attiecīgus materiālus un organizējot pasākumus un akcijas), patiesībā nodarbojās arī ar ko citu.

Vēl nesen Jeremejevs savā “Facebook” aicināja uz šīs biedrības kontu ziedot līdzekļus nesen likumsargu aizturētajam aktīvistam Jānim Sondaram.

Sondars nebūt nav bērna vecumā un policijas uzmanību izpelnījās nesenās konfrontācijas dēļ ar Saeimas deputātu Juri Pūci (“Attīstībai/Par!”), kuras laikā viņš deputātam izteica draudus un apsaukāja viņu:

Pirms tam Sondars atkārtoti, vairāku gadu garumā līdzīgi bija izturējies arī pret vairāku mediju pārstāvjiem. Aizturēšanas laikā pie Sondara tika atrastas arī narkotiskās vielas – marihuāna.

foto: Ekrānuzņēmums
Šādi aktīvists Jānis Sondars, pēc konflikta situācijas uz ielas, uzrunājis "Rīga TV24" raidījumu vadītāju Aivi Ceriņu. Pats Sondars gan norāda, ka pirmais viņu fiziski aizskāris pats Ceriņš.

Sondars gan tika atbrīvots pēc pāris dienām, šķiet, pateicoties Jeremejevam, kurš aktīvistam izlīdzējis ar advokātu, kā pats apgalvo.

foto: Ekrānuzņēmums
Valentīna Jeremejeva "Facebook" ieraksts, kurā viņš aicina ziedot līdzekļus Jāņa Sondara advokātam uz minēto "Bērnu veselības aizsardzības kustību".

“SEB” bankas Korporatīvās komunikācijas vadītāja Lita Juberte-Krūmiņa Jauns.lv apstiprināja, ka sadarbība ar Jeremejeva kustību izbeigta tieši tās reālo aktivitāšu un bankas reputācijas risku dēļ: “SEB” banka regulāri izvērtē gan esošo klientu portfeli un individuālo klienta riska profilu, gan monitorē klienta veiktos darījumus kontā un izsver, vai tie atbilst bankas definētajai riska apetītes stratēģijai un nerada riskus vai ietekmi uz reputāciju. Gadījumos, kad klienta aktivitāte un darījumi kontā neatbilst plānotajai darbībai un sadarbības mērķim vai tie ir bankai nepieņemami, vērtējam sadarbības turpināšanu un varam lemt par tās pārtraukšanu, balstoties gan uz normatīvo regulējumu, gan iekšējām Klientu izpētes procedūrām, SEB Grupas Klientu atbilstības standartiem un SEB bankas Vispārējiem darījumu noteikumiem.  SEB bankai ir būtiski ne tikai ievērot formālās prasības, bet darīt visu saprātīgi iespējamo un nepieciešamo, lai mazinātu risku tikt izmantotiem finanšu un citos noziegumos vai atstāt kāda cita veida negatīvu iespaidu uz sabiedrību vai bankas reputāciju.”

Citiem vārdiem sakot, banka, atbilstoši savām tiesībām un iespējām, lēma turpmāk nesadarboties ar sabiedrības veselību sabotējošiem un agresīvi noskaņotiem aktīvistiem, kuri regulāri konfliktē ar likumsargiem, demonstratīvi tos pazemojot.