Žagaram iespēja tikt pie vēl lielākas lomas Eirolīgā; “Fenerbahce” gan lūkojas ļoti skandaloza papildinājuma virzienā 
foto: Fenerbahce Beko
Artūrs Žagars (vidū) pēc "Fenerbahce" uzvaras Stambulas derbijā.
Basketbols

Žagaram iespēja tikt pie vēl lielākas lomas Eirolīgā; “Fenerbahce” gan lūkojas ļoti skandaloza papildinājuma virzienā 

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Savainojumu, kā arī potenciālās diskvalifikācijas dēļ šonedēļ lielākas minūtes Turcijas basketbola flagmaņa Stambulas “Fenerbahce” divās Eirolīgas spēlēs var iegūt latvietis Artūrs Žagars, kurš pēdējā nedēļā veicinājis divu uzvaru izcīnīšanu. 

Žagaram iespēja tikt pie vēl lielākas lomas Eirolī...

Otrdien, 15. oktobrī, plkst. 20:45 Artūra Žagara Stambulas “Fenerbahce” ULEB Eirolīgas trešās kārtas ietvaros uzņems Belgradas “Crvena zvezda”. Viena no komandām piedzīvos pirmo zaudējumu turnīrā – “Fenerbahce” sāka ar Pireju “Olympiacos” un citas Stambulas komandas “Anadolu Efes” apspēlēšanu, kamēr Belgradas klubam panākumi pār Vitorijas “Baskonia” un Francijas “Paris”.

Vismaz šodienas spēlē ar nozīmīgu lomu Šarūna Jasikeviča rotācijā var rēķināties Artūrs Žagars. Viņš izmantojis iespēju, kura pienāca pēc Skotija Vilbekina krustenisko saišu traumas. Eirolīgas spēlē pret “Anadolu Efes” tieši viņš ar tālmetienu nodrošināja uzvaru, pēcāk izceļoties ar nozīmīgām darbībām grūtā panākumā Turcijas čempionātā. Pret “Yalovaspor” viņš trīs sekundes līdz pamatlaika beigām pārķēra bumbu, piespēlēja Nikolo Melli, kurš ar tālmetienu panāca pagarinājumu (83:83). Tajā laimīgi uzvarēja “Fenerbahce” (97:90), bet Žagars to noslēdza ar septiņiem punktiem un septiņām piespēlēm 21 minūtes laikā.

Žagara situāciju kluba rotācijā uzlabo citu kolēģu nedienas. Jau zināms, ka pret Belgradas “Crvena zvezda” nespēlēs pieredzējušais serbs Marko Guduričs. Viņš jau minētajā Turcijas čempionāta mačā pret “Yalovaspor” iedzīvojās kājas muskuļa savainojumā un tādējādi ievietots “Fenerbahce” traumēto spēlētāju sarakstā. Tāpat nav zināms, vai spēlē varēs piedalīties Tariks Biberovičs, kurš kādā no spēles epizodēm Stambulas derbijā saķērās ar Elaižu Braientu. 

Šo situāciju šobrīd izskata Eirolīgas disciplinārlietu komisija, kas var abiem piespriest soda mērus. “Anadolu Efes” viens no līderiem ar publiskiem izteicieniem, ka nav iekodis “Fenerbahce” basketbolistam, vēl vairāk sabiezinājis šī konflikta nokrāsas, kas licis ar publisku paziņojumu nākt klajā arī Biberovičam. “Pēc incidenta neizteicos, jo negribēju, lai šī problēma kļūtu lielāka un ietekmētu Eirolīgas zīmolu. Tajā pašā laikā redzēju, ka pretinieku komandas spēlētājs publiski izteicies par detaļām, kas pavisam noteikti nav patiesas. Konkrētajā brīdī mans vienīgais mērķis bija dabūt pretinieku nost no sevis un atgriezties spēlē. Kā incidents eskalējās un ko pretinieks darīja, skaidri redzams fotogrāfijās. Visa nepieciešamā informācija nodota Eirolīgai.” 

Lai arī Žagars pierādījis savu lietderību citu spēlētāju prombūtnē, ierobežotā basketbolistu rotācija liek “Fenerbahce” turpināt lūkoties aizsargu tirgū. Sabens Lī ir oficiāli kļuvis par Telavivas “Maccabi” basketbolistu, bet pēdējās ziņas liecina par kluba interesi saistībā ar Džeimsu Buknaitu. 24 gadus vecais basketbolists ar 11. kārtas numuru no Šarlotas “Hornets” puses tika izraudzīts 2021. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā. Trīs sezonu garumā viņš “Hornets” rindās laukumā devies 79 spēlēs, kurās vidēji guvis 4,8 punktus, izcīnījis 1,7 atlēkušās bumbas un atdevis 0,9 rezultatīvās piespēles. 

Iespējams, Buknaita karjera NBA neattīstījās problēmu dēļ ārpus basketbola laukuma. 2022. gada oktobrī viņš tika aizturēts par braukšanu dzērumā pie stūres, taču viss incidents bija vairāk nekā jocīgs. Svētdienas rītā tika pamanīts, ka kādā auto ar ieslēgtu motoru guļ kāds cilvēks un tādā veidā ir bloķējis brauktuvi. Atbraucot policijai, tika konstatēts ka Buknaits guļ mašīnā ar pistoli rokās. Aptuveni stundu policija mēģināja bijušo “Hornets” basketbolistu pamodināt, bet, kad tas izdevās, Buknaits nav reaģējis uz policijas pavēlēm. Iesniegumā teikts, ka viņš ēdis čipsus un pēc tam ietriecies divās policijas mašīnās. Pats basketbolists pauda, ka pirms sēšanās pie stūres viņš izdzēris vien četras tekilas glāzītes. Pirms tam viņš bija nonācis policijas redzeslokā par agresīvu braukšanu un alkohola saistītu incidentu universitātes laikos. 

ULEB Eirolīgā šonedēļ visas komandas aizvadīs divas spēles. Stambulas “Fenerbahce” pēc dueļa pret “Crvena zvezda” 17. oktobrī viesosies pie Berlīnes “Alba”. Žagars divās Eirolīgas spēlēs vidēji guvis septiņus punktus un atdevis 1,5 rezultatīvās piespēles, kamēr Turcijas līgā viņam 13 punkti un 5,5 rezultatīvās piespēles.