Bijušais "VEF Rīga" galvenais treneris Rims Kurtinatis kļūst par Lietuvas izlases stūrmani
foto: EPA/Scanpix
Rims Kurtinaitis spēles laikā.
Basketbols

Bijušais "VEF Rīga" galvenais treneris Rims Kurtinatis kļūst par Lietuvas izlases stūrmani

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rims Kurtinaitis otrdien tika apstiprināts Lietuvas vīriešu basketbola izlases galvenā trenera amatā, vēsta Lietuvas Basketbola federācija.

Bijušais "VEF Rīga" galvenais treneris Rims Kurtin...

Lietuvas vīriešu izlase bija jauna trenera meklējumos pēc tam, kad šī gada vasarā valstsvienība nekvalificējās Parīzes olimpiskajām spēlēm. Kvalifikācijas turnīrā Puertoriko lietuvieši zaudēja mājiniekiem, turklāt pēc turnīra izcēlās skandāls par iespējamiem režīma pārkāpumiem no basketbolistu puses tā laikā. Rezultātā Kazis Maksvītis neturpināja vairs vadīt valstsvienību, ar ko kopā ieguva sesto vietu 2023. gada Pasaules kausa finālturnirā. 

Par viņa aizstājēju iecelts pieredzējušais Rims Kurtinaitis. Vienošanās ar 64 gadus veco lietuviešu treneri noslēgta līdz 2028. gada Losandželosas olimpiskajām spēlēm. Šobrīd Kurtinaitis vada Azerbaidžānas klubu Baku "Sabah", kurā spēlē latvieši Klāvs Čavars un Artjoms Butjankovs, bet pirms tam viņš bija pie stūres citai ambiciozai komandai - Viļnas "Wolves".

Kurtinaiša karjerā ir ieraksts arī par kādas Latvijas komandas trenēšanu. Daļu no 2010./2011.gada sezonas Kurtinaitis vadīja Latvijas vienību "VEF Rīga", tomēr pušu ceļi šķīrās 2011. gada pavasarī, lietuvietim pieņemot Maskavas apgabala "Khimki" piedāvājumu. VEF Kurtinaiša vietā noalgoja Nikolaju Mazuru, kuram tā toreiz kļuva par pirmo iespēju kādas komandas galvenā trenera vietā.  Trenera karjeras laikā Kurtinaitis trīsreiz triumfējis ULEB Eirokausā, 2009.gadā ar Viļņas "Rytas", bet 2012. un 2015.gadā ar Maskavas apgabala "Himki". Kurtinaitis vadījis arī komandas Polijā un Itālijā.

Lietuvas basketbola izlase šobrīd cīnās par iekļūšanu 2025. gada Eiropas čempionātā basketbolā, kas notiks Latvijā, Somijā, Polijā un Kiprā. Lietuvieši H grupu sāka ar uzvaru pār Poliju (83:64) un zaudējumu pret Igauniju (59:65). 21. novembrī tā izbraukumā viesosies pie Ziemeļmaķedonijas, 24. novembrī šo pašu izlasi uzņemot jau savu skatītāju priekšā.