Pasaules ātrākais un pļāpīgākais sprinteris briest interesantam izaicinājumam ar vardarbības upuri
foto: AP/Scanpix
Amerikāņu sprinteris Noā Lailss uz mutes nav kritis un atbildi parādā nekad nepaliek.
Sporta zvaigznes
Vakar 18:04

Pasaules ātrākais un pļāpīgākais sprinteris briest interesantam izaicinājumam ar vardarbības upuri

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pašreizējais pasaules un olimpiskais čempions 100 metru sprintā Noā Lailss ir viens no pasaulē vispretrunīgāk vērtētajiem sportistiem. Vieni apbrīno viņa sasniegto, bet citi iesmej par dažiem komentāriem, kas varbūt nav nemaz tik neloģiski. Vienaldzīgo par Lailsu ir tiešām maz, kas rada pamatu dažādiem interesantiem izaicinājumiem.

Pasaules ātrākais un pļāpīgākais sprinteris briest...

2023. gada pasaules čempions 100 un 200 metru distancēs pēc triumfa Budapeštā īsākajā distancē preses konferencē pieskārās kādai nedaudz provokatīvai tēmai. Viņš pauda neizpratni, kāpēc Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempioni pēc titulu izcīnīšanas cilā baneri ar uzrakstu “World Champions” (“Pasaules čempioni”). Lailss retoriski vaicāja: “Kādas pasaules? Amerikas Savienoto Valstu pasaules? Nepārprotiet mani, viņi ir lieliski basketbolisti (visticamāk, labākie pasaulē), bet, ja tu nesacenties ar citu pasaules valstu komandām tu nevari kļūt par pasaules čempionu!”

Šis komentārs izraisīja milzīgu rezonansi un liela daļa ASV sportistu, īpaši jau NBA zvaigznes (vairums eiropiešu gan sprinterim piekrita) iesmēja par Lailsa “stulbumu” un mētājās ar dažādām dzēlībām. Pat vēl vairāk - daudzi sportisti gaidīja pasaules ātrākā cilvēka neveiksmes, tostarp olimpiskajās spēlēs Parīzē. 100 metros Lailss uzvarēja, bet 200 metros (nomināli savā kroņa disciplīnā) piekāpās botsvānietim Lestilem Tebogo un amerikānim Kenijam Bednarekam. Notikušais daudziem sagādāja lielu prieku.

foto: ZUMAPRESS.com
Tairīks Hils noteikti ir viens no pasaules ātrākajiem sportistiem, būtu interesanti pavērot, kā tas izskatītos uz sprintera fona.
Tairīks Hils noteikti ir viens no pasaules ātrākajiem sportistiem, būtu interesanti pavērot, kā tas izskatītos uz sprintera fona.

Daudzi smīkņāja par Lailsa attaisnojumu, jo sprinteris bija saslimis ar Covid-19 un pēc skrējiena izskatījās acīmredzami pārguris, arī uz apbalvošanu viņš ieradās ar sejas masku. Provokācijās iesaistījās arī ASV basketbola oficiālais konts, no kura pēc olimpiskā zelta izcīnīšanas tika jautāts: “vai tagad esam pasaules čempioni?” – Patiesībā jau, nē, jo pasaules čempioni (Pasaules kausa ieguvēji) joprojām ir vācieši, kamēr amerikāņi olimpiskie čempioni.

Šā visā fonā Lailsa sniegums nereti tiek noniecināts, ka viņš jau nemaz tik ātrs neesot. Viens no skaļākajiem kliedzējiem ir Nacionālās futbola līgas (NFL) amerikāņu futbola zvaigzne Tairīks Hils – kurš tiešām ir viens no ātrākajiem sava sporta veida pārstāvjiem pasaules spēcīgākajā līgā. Hils ir pārliecināts, ka viņš ir ātrāks par “pasaules ātrāko cilvēku” (šāds tituls neoficiāli tiek piešķirts pasaules vai olimpiskajiem čempioniem 100 metru sprintā) un ir gatavs sacensties.

Noā Lailss uz piedāvājumu nu ir atbildējis, paužot, ka Maiami “Dolphins” uzbrucējs ir tiešām ātrs, “bet, runājot par sacensībām,... Klausies, vecīt, tev ir jābūt reālam. Katrs grib pacelties uz augšu... katrs grib sacensties ar ātrāko cilvēku. Es šo titulu neesmu ieguvis nejauši, vai tāpēc, ka tas bijis viegli,” viņš apgalvoja.

Tomēr Lailss sarunā ar ESPN atklājis, ka šāds duelis tiek apsvērts: “Mēs risinām sarunas,” viņš gan nepaskaidro, cik reāli tas varētu būt. Tāpat Lailss ir gatavs arī saīsināt distanci no 100 līdz 60 metriem, kurā Hils ir arī sacenties ASV augstkolu vieglatētikas čempionātā, uzvarot 2023. gadā vecuma grupā 25-29 gadi.

foto: VIA REUTERS
Policijas vājprāts pret Tairīku Hilu.
Policijas vājprāts pret Tairīku Hilu.

Noā Lailss gan pamanījās arī izteikt nožēlu par sava potenciālā oponenta nesen piedzīvotajām šausmām. Pasauli pāršalca video, kurā Hils redzams nejēdzīgā konfliktsituācijā ar Maiami policiju. Drošībnieki tumšādaino sportistu izvilka no mašīnas un nepamatoti izturējās kā pret bīstamu noziedznieku. Policijas agresija turpinājās tik ilgi, kamēr viņi saprata, ka agresīvi izturas pret NFL zvaigzni. “Abi scenāriji ir atšķirīgi. Viens no tiem ir saistīts ar cilvēcisko būtību, bet otrs - ar sportu. Jā, nevienam nevajadzētu piedzīvot to, ko viņš piedzīvoja, neatkarīgi no apstākļiem. Mēs visi esam cilvēcīgas būtnes, un pret mums tā arī jāizturas,” uzsvēra sprinteris.