Dzīve ir pārāk īsa: medmāsa nosauc 5 lietas, kuras cilvēki nožēlo īsi pirms nāves
foto: Pexels.com/@RDNE Stock project
Dzīvojiet tā, lai nenožēlotu neko.
Cita pasaule

Dzīve ir pārāk īsa: medmāsa nosauc 5 lietas, kuras cilvēki nožēlo īsi pirms nāves

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Paliatīvās aprūpes medmāsa Bronija Veira pierakstījusi piecas izplatītākās lietas, kuras nožēlo cilvēki, kuri mirst un par to uzrakstījusi grāmatā, kas palīdz aizdomāties, kā dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

Dzīve ir pārāk īsa: medmāsa nosauc 5 lietas, kuras...

Lūk, piecas izplatītākās lietas, ko cilvēki nožēlo pirms nāves, pēc medmāsas novērojumiem:

"Man gribētos, lai būtu drosme dzīvot tā, kā vēlējos es pats, nevis tā, kā gaidīja citi"

Šī nožēla ir izplatītākā starp tiem, kas atrodas uz dzīvības un nāves sliekšņa. Kā vecākiem mums jāsaprot, ka mūsu bērni ir atsevišķas personības, nevis mūsu pašu turpinājums. Viņiem ir savi sapņi un vēlmes, un mūsu uzdevums ir atbalstīt viņus tajā, nevis uzspiest savas cerības. Ļaujiet saviem bērniem būt tiem, kas viņi ir, un iet paši savu ceļu.

"Es gribētu tik daudz nestrādāt"

Neviens uz nāves gultas nenožēlo, ka nav nopelnījis vairāk naudas. Jūsu bērniem nevajag bagātības - viņiem vajag jūs, jūsu laiku un uzmanību. Dzīve ir pārāk īsa, bet bērni aug ļoti ātri. Tāpēc ir vērts vairāk laika pavadīt kopā ar viņiem, nevis gremdēties nebeidzamos darba pienākumos. Šis laiks būs nenovērtējams gan jums, gan viņiem.

"Es gribētu vairāk izteikt savas jūtas"

Jūtas ir svarīgas, un apspiest tās ir kaitīgi. Ļaujiet saviem bērniem redzēt, kā tiekat galā ar dažādām emocijām - gan pozitīvām, gan negatīvām. Tas viņiem iemācīs nebaidīties no savām jūtām, būt godīgiem pret sevi un citiem. Bērni mācās no piemēriem, un jūsu emociju atklāšana palīdzēs viņiem labāk izprast sevi.

"Es gribētu saglabāt saikni ar draugiem"

Bērni mācās no saviem vecākiem, un, ja jūs uzturat savas attiecības ar draugiem, nodarbojaties ar vaļaspriekiem un atrodat laiku savām izpriecām, jūsu bērni redzēs, ka tas ir svarīgi. Neatsakieties no savas privātās dzīves vecāka lomas dēļ - tas jūs ne tikai bagātina, bet arī parāda bērniem līdzsvara piemēru starp darbu, ģimeni un personīgajām interesēm.

"Es gribētu atļauties būt laimīgāks"

Laime ir izvēle, ko šobrīd varat izdarīt. Ja savu laimi atliekat uz vēlāku laiku - pēc noteiktiem sasniegumiem vai izmaiņām -, jūs riskējat to nekad pilnībā neizjust. Bērni no dabas prot rast prieku katrā brīdī, tāpēc iemācieties no viņiem baudīt dzīvi tagad, nesagaidot ideālus apstākļus. Atcerieties, ka bērnu audzināšana un dzīve kopumā nav dzīšanās pēc mērķa, bet ceļojums, ko vērts novērtēt šeit un tagad. Izbaudiet mirkļus, atļaujiet sev un saviem bērniem būt pašam, piedzīvot emocijas un priecāties par dzīvi. Dzīvojiet tā, lai nenožēlotu neko.

Tēmas