"Var dzīvot līdz 20 gadiem," eksperte dalās orhideju ilgās ziedēšanas noslēpumā
foto: Pexels.com/@Wolfgang
Orhidejas ir populārs istabas augs arī Latvijā.
Noderīgi ikdienā

"Var dzīvot līdz 20 gadiem," eksperte dalās orhideju ilgās ziedēšanas noslēpumā

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Orhidejas ir slavenas ar to, ka to ziedēšanas cikls ilgst vienu reizi gadā, tomēr, pareizi kopjot, tās var saglabāt savus ziedus vairākus mēnešus pēc kārtas, raksta "Mirror".

Lai orhideja turpinātu ziedēt, ļoti svarīgi ir rūpīgi kontrolēt gaismas, ūdens un temperatūras ietekmi. Bet ir arī dabīgi veidi, kā paātrināt ziedēšanu. Dārzkopības un augu kopšanas eksperte Tifānija pastāstīja par savu "vienkāršo" mēslošanas recepti, lai stiprinātu orhidejas saknes un veicinātu tās biežu ziedēšanu.

"Regulāra mēslošana, kā arī uzturēšana siltā temperatūrā un spilgtā netiešā gaismā nodrošinās šim brīnišķīgajam eksotiskajam augam laimi uz ilgiem gadiem. Nopietni, orhidejas var dzīvot līdz 20 gadu vecumam!" viņa sacīja.

Kā mājas apstākļos pagatavot pašiem savu mēslojumu orhidejām

Pēc eksperta teiktā, daudz virtuves atlieku, ko lielākoties izmet, var pārveidot par efektīvu mēslojumu orhidejai ar augsta slāpekļa, fosfora un kālija satura palīdzību - tās ir barības vielas, kas nepieciešamas augu veselībai.

"Pienu, olu čaumalas, tējas paciņas, rīsu ūdeni un sīrupu var iemaisīt ūdenī, lai iegūtu nepieciešamās barības vielas. Šajā mājas mēslojuma receptē orhidejām izmantojām sīrupu. Melase satur daudz kālija un mikroelementu, kas palīdz stiprināt orhidejas sakņu sistēmu," norādīja Tifānija. Melasi mēdz dēvēt arī par melno sīrupu. Tas ir biezs tumšais sīrups, kas ir galvenā sastāvdaļa kūku cepšanā un pagatavošanā, tomēr tas satur arī kāliju, kalciju, dzelzi un magniju.

Lai gan daudzi virtuves atkritumi var būt noderīgi augu kopšanai, ļoti svarīgi ir izvairīties no kafijas biezumu izmantošanas istabas augiem. Salīdzinot ar ārējo vidi, kur kafija var sadalīties dabiskā veidā, telpā tā nesadalās tik viegli, tāpēc var bojāt augsni. "Kafijas biezumiem nepieciešami citi organiski materiāli (un tārpi!), lai sadalītos un atbrīvotu barības vielas augsnē. Tā kā orhideju podos lielākoties ir mulča, kas neveicina sadalīšanos, kafijas biezumi būs neefektīvi," skaidroja Tifānija.

Savam mēslojumam jums vajadzēs tikai pusi tējkarotes sīrupa, tukšu pulverizatoru un ūdeni. Ieber sīrupu pulverizatorā, samisa ar ūdeni un labi sakrata, lai viss sajaucas. Pēc rūpīgas orhidejas laistīšanas apsmidziniet ar šo maisījumu saknes un lapas, lai nedaudz pārklātu augu. Eksperte iesaka šādas darbības veikt katru nedēļu trīs reizes mēnesī, tomēr neaizmirst izlaist vienu nedēļu, lai novērstu pārmērīgu apaugļošanos.