"Ievas saldumu" radītāja Ieva Bome: "Kūku cepšana ir skaists un garšīgs darbs"
foto: Rojs Maizītis
Ieva Bome un viņas radītie "Ievas saldumi".
Garšīgi

"Ievas saldumu" radītāja Ieva Bome: "Kūku cepšana ir skaists un garšīgs darbs"

Ilze Trofimova

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Aizver acis un iztēlojies visburvīgāko kūku! Ja domā, ka tādu nekad dzīvē neredzēsi, tu maldies, jo Ieva Bome zinās, kā tādu izcept un izdekorēt. Lai arī Ievas saldumi oficiāli pastāv tikai četrus gadus, dažādus našķus Ieva cepot jau kopš bērnības, raksta žurnāls "100 Labi Padomi".

“Kūkas esmu cepuši, kopš sevi atceros,” dzirkstoši smejoties, izsaucas Ieva, griežot bezē ruleti un gatavojot kafiju savā kūku cepšanas vietā – ēkā, kas atrodas atstatus no ģimenes mājas. “Kad biju maza, mamma cep plātsmaizes un pīrādziņus, bet es visu ko citu – groziņus, riekstiņus.” Pieaugot Ieva sāka cept arī kūkas, un īpaši labi viņai padevās medus kūka. To visi slavēja, kaimiņi pat mudinājuši sākt tirgot. Ieva šādu ierosinājumu uztvērusi ar smaidu un nekad neesot domājusi, ka tiešām kaut ko tādu varētu darīt, jo viņai ir grāds ekonomikā, daudzus gadus strādājusi bankā, kulināriju nekad neesot mācījusies.

foto: Rojs Maizītis

“Tad pienāca kovids. Kaimiņi joprojām ik pa laikam pajautāja, kāpēc es savas kūkas netirgoju, un beidzot es šai idejai pieķēros un nodomāju – jā, kāpēc gan es to nedaru? Turklāt man tepat pie mājām bija pielāgojama telpa kūku cepšanai. Tiklīdz biju sapratusi, ka gribu to darīt, nokārtoju visas formalitātes – un kūku cepšana varēja sākties.” Tagad kūku cepšana ir Ievas pilna laika darbs, un viņa ir ļoti priecīga, ka jau pašā sākumā nolēma nedarīt to mājas virtuvē. “Atsevišķās telpās ir daudz vieglāk strādāt un uzturēt kārtību, turklāt varu atdalīt darbu no mājas lietām.” Ieva atzīst, ka viņas kūku cepšanas māka ir apgūta tikai caur pieredzi – trenējoties, eksperimentējot un apmeklējot dažādas meistarklases. No katras viņa ir paņēmusi kaut ko noderīgu un ļoti vērtīgu.