Kā pareizi uzglabāt dārzeņus: padomi ilgstošai svaiguma saglabāšanai
foto: Shutterstock
Pirms dārzeņu uzglabāšanas pārbaudi, vai tie nav mehāniski bojāti – sasisti, skrāpēti, saspiesti vai saplaisājuši. Bojājumu vietās veidojas plankumi, jo audi atmirst, un caur šīm vietām zūd mitrums.
Noderīgi ikdienā

Kā pareizi uzglabāt dārzeņus: padomi ilgstošai svaiguma saglabāšanai

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Uzglabājot dārzeņus, ir būtiski nodrošināt, ka tie paliek svaigi un uzturvērtību bagāti pēc iespējas ilgāk. Šeit ir daži vērtīgi padomi, kas palīdzēs pagarināt dārzeņu derīguma termiņu.

1. Izvēlies svaigus un kvalitatīvus dārzeņus

Ja plāno ziemai sagatavot dārzeņu krājumus, kas iegādāti veikalā vai tirgū, pirmais, kam jāpievērš uzmanība, ir dārzeņu smarža. Tā ir viena no pirmajām pazīmēm, kas liecina par to svaigumu. Ja dārzeņi un garšaugi veikala plauktos vairs nesmaržo, no to iegādes vajadzētu izvairīties, jo tas norāda uz kvalitātes zudumu.

2. Pārbaudi mehāniskos bojājumus

Pirms dārzeņu uzglabāšanas pārbaudi, vai tie nav mehāniski bojāti – sasisti, skrāpēti, saspiesti vai saplaisājuši. Bojājumu vietās veidojas plankumi, jo audi atmirst, un caur šīm vietām zūd mitrums. Turklāt bojātās vietas ir ideāla vide nevēlamu baktēriju izplatībai, kas paātrina dārzeņu bojāšanos.

3. Nemazgā dārzeņus pirms uzglabāšanas

Uzglabāšanai paredzētie dārzeņi jāuzglabā nemazgāti, jo slapjums paātrina bojāšanās procesu. Tas ir īpaši svarīgi vietās, kur ir kāds nobrāzums vai skramba. Ja dārzeņi ir samitrināti, tie daudz ātrāk bojājas.

4. Saglabā dārzeņus ar kātiņiem

Tos dārzeņus, kuriem augot veidojas kātiņš, piemēram, gurķus, ķirbjus, kabačus, zirņus un pupiņas, ieteicams novākt ar visu kātiņu. Kātiņš palīdz dārzeņiem ilgāk saglabāt mitrumu, un tas samazina infekciju risku. Ja kātiņš tiek nogriezts vai norauts, dārzenis ātrāk zaudē mitrumu un ir pakļauts bojāšanās riskam.

5. Sakņu dārzeņu sagatavošana

Sakņu dārzeņiem, piemēram, burkāniem, ieteicams nogriezt lapas tā, lai paliek apmēram puscentimetra garš kātiņš. Ja nogriezīsi līdz saknes virsotnei, dārzenis sāks sulot, zaudēs mitrumu un ātrāk attīstīsies infekcijas.

6. Uzglabāšana gaismā vai tumsā

Lielāko daļu dārzeņu, it īpaši nakteņus, piemēram, kartupeļus, nepieciešams uzglabāt tumsā. Tomēr dārzeņiem ar augstu hlorofila saturu, piemēram, brokoļiem, skābenēm un garšaugiem, ieteicams tos uzglabāt gaismā, jo tumsā hlorofils noārdās, un dārzeņi kļūst dzelteni.

7. Mitruma nozīme uzglabāšanā

Mitrums spēlē svarīgu lomu dārzeņu ilgstošā uzglabāšanā. Viens no tradicionālajiem paņēmieniem ir dārzeņus uzglabāt mitrās smiltīs. Ja tas nav iespējams, var izmantot citus mitruma uzturēšanas paņēmienus, piemēram, ietīt dārzeņus samitrinātā papīrā vai izsmidzināt ūdeni apkārtējā gaisā.

Tēmas