Džimijam Kārteram 100! Visilgāk dzīvojošais ASV prezidents vēsturē atklāj, par ko balsos gaidāmajās vēlēšanās
foto: Shutterstock
Džimijs Kārters ir visilgāk dzīvojošais bijušais ASV prezidents.
Trakā pasaule

Džimijam Kārteram 100! Visilgāk dzīvojošais ASV prezidents vēsturē atklāj, par ko balsos gaidāmajās vēlēšanās

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Šodien, 1. oktobrī, savu 100 gadu jubileju svin bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters, kurš atbildīgo amatu ieņēma no 1977. līdz 1981. gadam. Džimijs Kārters ir visilgāk dzīvojošais prezidents ASV vēsturē, kā arī vecākais dzīvais bijušais prezidents.

Džimijam Kārteram 100! Visilgāk dzīvojošais ASV pr...

Kārters, kurš bija 39. ASV prezidents, noteikti ir pilnībā izmantojis aizvadīto gadsimtu. Kārtera prezidentūras laikā viņš pievērsās vairākām nozīmīgām tēmām, tostarp cilvēktiesību aizsardzībai, enerģētikas jautājumiem un miermīlīgiem risinājumiem starptautiskajos konfliktos. Viņš bija īpaši aktīvs miera procesā Tuvajos Austrumos, spēlējot būtisku lomu 1978. gada Kempdeividas miera līguma parakstīšanā starp Izraēlu un Ēģipti. 1994. gadā Kārteram tika piešķirta Nobela Miera prēmija par viņa diplomātiskajiem centieniem un ieguldījumu miera veidošanā.

"Man bija tikai viena dzīve, ko dzīvot, un es vēlējos to dzīvot kā civilpersona, ar iespējami plašākām iespējām daudzveidīgai sabiedriskajai darbībai," viņš rakstīja savās 2010. gada memuāros "Balto namu dienasgrāmata".

foto: Shutterstock
Džimijs Kārters ieņēma prezidenta amatu no 1977. līdz 1981. gadam kā 39. ASV prezidents.
Džimijs Kārters ieņēma prezidenta amatu no 1977. līdz 1981. gadam kā 39. ASV prezidents.

Pēc viņa mazdēla Džeisona Kārtera teiktā, bijušais prezidents nesen izteicis, ka "es tikai cenšos sagaidīt vēlēšanas, lai balsotu par Kamalu Harisu". "Viņš emocionāli ir iesaistīts, joprojām piedzīvo jaunas lietas, smejas un mīl," sacīja Kārtera mazdēls Džeisons.

Pēc viena prezidentūras termiņa no 1977. līdz 1981. gadam Kārters kandidēja uz otro termiņu, taču 1980. gada vēlēšanās viņu uzvarēja Ronalds Reigans, kas kļuva par ASV 40. prezidentu.

Bijušā prezidenta Džimija Kārtera pēdējā publiskā uzstāšanās bija viņa sievas Rozalinas bēres 2023. gada 29. novembrī.