
Vācijā atmasko daudzu iemīļoto Dubaijas šokolādi

Lielu popularitāti iemantojusī Dubaijas šokolāde kļuvusi par plaši atdarinātu našķi. Un tagad atklājies, ka šā garduma cienītāji riskē iekrist ar kaktu produktu, kas satur kaitīgas vielas.
Dubaijas šokolādi 2021. gadā radīja britu-ēģiptiešu uzņēmēja, “Fix Dessert Chocolatier” dibinātāja Sāra Hamuda, kura grūtniecības laikā eksperimentēja virtuvē. Apvienojot šokolādi, pistāciju riekstu sviestu un kataifi mīklas (izgatavo no kviešu miltiem, cietes un ūdens) eņģeļu matiņus, Hamuda panāca unikālu garšu kombināciju. Sākotnēji šī šokolāde patiešām tapa Dubaijā, bet tagad to ražo daudzviet pasaulē, tostarp mazās šokolādes darbnīcās Latvijā.
Vācijas neatkarīgās produktu un pakalpojumu ekspertīzes fonds “Stiftung Warentest” pārbaudījis Dubaijas šokolādi no dažādām valstīm, un atklātais neiepriecina. Vācijā gan ar tiesas lēmumu par Dubaijas šokolādi drīkst saukt tikai oriģinālu, līdzīgi kā ar Parmas šķiņķi, šampanieti un sklandraušiem. Citviet ražotā ir šokolāde Dubaijas stilā.
“Mēs neatklājām ne unikālu garšu, ne izcilu kvalitāti,” paziņojuši eksperti, kas laboratorijā izanalizēja sešas tāfelītes, katru 100 gramu svarā. Divas bija no Dubaijas, viena ražota Turcijā, viena Nīderlandē, divas Vācijā, cena no septiņiem līdz 25 eiro.
Dubaijas paraugos atrasts 3-monihlorpropāndiols un glicidilesteri, kas rodas augu eļļu rafinēšanas procesā, bieži sastopami rafinētā palmu eļļā un ir potenciāli vēža izraisītāji. Vienā no Dubaijas paraugiem bija aflaktoksīni no pelējuma sēnītēm, kancerogēni, kas izplatīti pistācijās. Tiesa, šo piemaisījumu nav tik daudz, lai apdraudētu veselību, mierina eksperti, taču par augstu kvalitāti tas neliecina.
Pārējās četras tāfelītes neko kaitīgu nesaturēja, taču no kulinārā viedokļa nebija nekas īpašs. Spilgti izteikta pistāciju garša jūtama tikai vienā paraugā no Arābu Emirātiem. Vislielākais norādītais pistāciju daudzums sastāvā bija 19%, trīs tāfelītēm šie griesti nebija minēti.
Pēc “Stiftung Warentest” datiem, pildījumu pamatā veido cukurs un augu eļļa, dažkārt izmanto arī krāsvielas un aromatizatorus. Četros gadījumos no sešiem sastāvā nebija norādītas piedevas un alergēni.
Savā gala slēdzienā eksperti eiforiju ap Dubaijas šokolādi raksturo kā nepamatotu un iesaka kā lētu alternatīvu klasisko pistāciju šokolādi vai arī izgatavot pašiem. Internetā receptes atrodamas, vajadzīgi tikai eņģeļu mati no Austrumu saldumiem, sviests, sezama sēklu pasta un pistāciju krēms.
Eiropā septiņi gadījumi
Atbild Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības plānošanas, analīzes un uzņēmumu atzīšanas daļas vecākā eksperte Santa Līviņa.
Konstatējot pārtikas produktos piesārņojumu, kas var apdraudēt patērētāju veselību, Eiropas Savienības dalībvalstu kompetentās pārtikas apriti uzraugošās iestādes ievieto paziņojumu Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā, lai brīdinātu citas dalībvalstis. Šogad šajā sistēmā ievietoti septiņi ziņojumi par Dubaijas šokolādi.
Četros gadījumos marķējumā nenorādīts sezams, kas ir alergēns un tāpēc obligāti norādāms. Vienā gadījumā konstatēts cits alergēns – pistāciju rieksti, kuri arī nav norādīti marķējumā. Vēl vienā gadījumā konstatēts mikrobioloģiskais piesārņojums ar enterobaktērijām un vienā – glicidila taukskābju esteris, kas rodas pārtikas pārstrādes procesā, karsējot augu eļļas vai taukus augstā temperatūrā.
Nevienā no šiem gadījumiem produktu partijas, kurās konstatēti pārkāpumi, nav nonākušas tirdzniecībā Latvijā. Ja būs nepieciešams, PVD veiks visas nepieciešamās darbības.