Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu

Auto ziņas: vai riepas spēj pagarināt elektromobiļa sniedzamību

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Vadošie riepu ražotāji kā "Continental" izstrādā ne vien pašu apriepojumu, bet arī dažādas palīgtehnoloģijas. Apmeklējot vācu auto tehnoloģiju milža "Continental" ekspozīciju transporta izstādē Hanoverē, atklājām, ka modernās kravas spēkratu riepas spēj daudz vairāk nekā ripot, vilkt vai stūrēt.

Gandrīz desmit gadus ilgā izpētes darbā radīts gumijas sastāvs, kas ļauj par 10% samazināt rites pretestību riepām, kam jau iepriekš bija pieškirts augstākais A vērtējums. Šāds parametrs vieš aizdomas par necilu kravnesību, taču "Continental Efficient Pro" gadījumā ir pilnīgi otrādi. "Šī ir pirmā tālbraucēju riepa ar paaugstinātu slodzes indeksu, kas iztur smagā elektrotransporta bateriju svaru," TV Autoziņām apgalvo "Continental Tires" oriģinālaprīkojuma riepu vadītājs EMEA reģionā Leo Kolodzejs (Leo Kolodziej).

foto: Ekrānuzņēmums
Jaunākās paaudzes kravas auto un autobusu riepas palīdz saglabāt elektrisko transportlīdzekļu sniedzamību.
Jaunākās paaudzes kravas auto un autobusu riepas palīdz saglabāt elektrisko transportlīdzekļu sniedzamību.

Sadarbībā ar citiem departamentiem "Continental Tires" izstrādājušas jaunu riepu uzraudzības kompleksu, kas arī tika prezentēts Hanoverē. "Continental Tires" digitālo risinājumu vadītāja Klarisa Dovāla (Clarisa Doval): "Tas ir mūsu jaunās paaudzes riepu sensors. To nostiprina riepas iekšpusē. Šis sensors spēj sazināties ar mūsu elektroniku kā transportlīdzeklī, tā ārpus tā, un nosūtīt datus uz datu "mākoni". Tos mēs kombinējam ar mākslīgā intelekta uzturētu algoritmu, un spējam jums pateikt par jūsu riepām visu, ko vien vēlaties uzzināt."

Jaunās paaudzes viedos riepu sensorus iespējams savienot ar divu veidu kontroles sistēmām. Pirmo sauc "Conti Connect Light", un tas ir balstīts uz tālruņa aplikāciju. Tas ir ļoti viegli lietojams un ir par brīvu, ja vien jums uzstādīti riepu sensori. Jūs vienkārši iereģistrējaties aplikācijā, ieejat tiešsaistē un varat to lietot. "Conti Connect Pro" ir izsmalcinātāks risinājums, kam ir vairāk funkciju, un tā lietošanai gan būs nepieciešams vairāk iekārtu.

"Premium" riepas samazina degvielas patēriņu, un tas nav nekas jauns. Bet vai gumijas sastāvs spēj pagarināt elektromobiļa sniedzamību? "Continental" ir pārliecināti, ka var. Leo Kolodzejs demonstrē stendu, kas izgatavots īpaši tam, lai parādītu, kā jaunākās paaudzes kravas auto un autobusu riepas palīdz saglabāt elektrisko transportlīdzekļu sniedzamību.