Latvijā radīto zemūdens dronu "Līdaka" plāno sākt eksportēt nākamo divu gadu laikā

Latvijā radīto zemūdens dronu "Līdaka" plāno sākt eksportēt nākamo divu gadu laikā

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Latvijas jaunuzņēmums “SUBmerge Baltic” radījis zemūdens uzdevumiem piemērotu dronu, ko plāno sākt eksportēt tuvākajos divos gados. Zemūdens droniem paredzēti divi galvenie uzdevumi – robežkontrole un zemūdens infrastruktūras aizsargāšana, kā arī nākotnē tos varētu izmantot uzbrukumam kā kaujas dronus.

“Pasaulē tas būs unikāls produkts, kas palīdzēs būt īpaši modriem ne tikai uz zemes un gaisā, bet arī zem ūdens,” uzsver zemūdens drona autors Kārlis Bērziņš. Jaunuzņēmums ūdens tehnoloģiju inovācijai – aizsardzības nozarei radītajiem zemūdens droniem kā pirmos eksporta tirgus apzinājis ASV, Apvienoto Karalisti, Skandināvijas valstis un vairākas Centrāleiropas valstis ar jūras robežām, cerot pirmos eksemplārus pārdot jau tuvāko divu gadu laikā.

Iegūtā 2. vieta un 7000 eiro naudas balva biznesa idejas attīstībai konkursā “Ideju kauss 2023” bija kā papildu atspēriens, lai “SUBmerge Baltic” turpinātu attīstīt savu radīto zemūdens dronu “Līdaka” (Pike) un jau tuvākajā laikā varētu nonākt Latvijas un pasaules tirgū.

“Studējot RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātē, vēlējāmies radīt dronu, un pēc izpētes sapratām, ka lidojošie droni ir daudz un dažādi, bet tādu, kas universāli darbotos zem ūdens un ir piemēroti īpašiem zemūdens uzdevumiem, praktiski nav. Papildus mācījāmies Portugālē, Norvēģijā, lai iegūtu specifiskas zināšanas par dronu ražošanu. Sapratām, ka vajag arī finansējumu, izvērtējām vairākas iespējas, līdz savam startam atradām LIAA Ideju kausu. Pirmajā gadā šajā konkursā neizturējām pat atlasi, tad ņēmām vērā žūrijas un mentoru ieteikumus, uzlabojām projekta komercializācijas plānu, startējām nākamajā gadā un ne tikai iekļuvām finālā, bet pat ieguvām 2.vietu. Mums gada laikā bija uzkrāta jau lielāka pieredze un konkursā varējām piedalīties ar daudz pārliecinošāku piedāvājumu. Mēs esam pierādījums tam, ka ar mērķtiecīgu darbu un neatlaidību var sasniegt daudz,” stāsta “SUBmerge” drona autors Kārlis Bērziņš. 

Sākotnēji drons tika veidots speciāli Latvijas un Baltijas apstākļiem, kur ūdenstilpēs ir slikta redzamība, tādēļ šim aspektam tika pievērsta īpaša uzmanība. “Līdaka” aprīkota ar kameru, kas nodrošina augstas izšķirtspējas reāllaika datus, un dažādiem sensoriem, kuri nosaka drona atrašanās vietu, kustību, mēra dziļumu. Zemūdens drona komercializācijai izveidots jaunuzņēmums “SUBmerge Baltic”, un pašreiz komanda strādā pie tā, lai samazinātu arī drona izmaksas, izmantojot mašīnmācīšanās algoritmus navigācijas sistēmu kooperācijai.

“Mērķis ir radīt zemūdens dronu ar ļoti spēcīgiem navigācijas sensoriem, kas uztvertu signālus u.tml. daudz plašāk aptveramā teritorijā, un kas būtu daudzreiz lētāks par līdzīgiem modeļiem ar šādām spējām. Prognozējam, ka sākotnējo cenu 100 000 eiro par dronu varētu samazināt pat līdz aptuveni 75 000 eiro, ja mums izdosies ieviest plānotās inovācijas. Taču realitātē cena visticamāk būs kaut kur pa vidu nosauktajām summām. Pašreiz projekta attīstība notiek gana ātri un pirmos dronus ceram sākt pārdot 2025. gadā,” prognozē Bērziņš. 

Ja sākumā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti attīstīja zemūdens dronu, kas var veikt apsekošanas un meklēšanas operācijas Latvijas klimatiskajos apstākļos, kā arī reāllaikā iegūt dažāda veida datus un informāciju par ūdens ekosistēmu, tad vēlāk komanda nonāca pie idejas, ka drons jāpiemēro aizsardzības nozarei. Dronam ir ieprogrammēta misija, tas pats spēj peldēt un izpildīt uzdevumu. Piemēram, zemūdens kabeļa apsekojuma maršrutā tas spēj doties patstāvīgi, aktivizējas pie noteiktas vibrācijas vai skaņas. 

Aizsardzības nozarē testēšanas ceļš ir diezgan garš: pēc gada, pusotra varētu sākt ražot, pa to laiku pamazām sākt pārdot. Vieni no mūsu produkta pircējiem varētu būt valsts aizsardzības struktūras zemūdens iežu iegūšanas darbu sākotnējai izpētei, lai dzelmē iegūtu minerāļus, kā arī institūti u.tml., kas nodarbojas ar zemūdens izpēti – tādējādi, drons kalpotu zinātnei.  

“Komandā esam izveidojuši veiksmīgu tīklu – ir trīs partneri, galvenie mūsu komandā ir programmētāji, Igaunijas uzņēmums “Ten Twelve” mums palīdz ar industriālo dizainu, no Lietuvas mums ir stratēģiskais investors, kurš labi orientējas industrijā, palīdz ar klientu piesaisti no aizsardzības nozares, savukārt Latvijas partneris “Stropes Technology” palīdz izstrādāt bateriju paku. Zemūdens dronu komplektēšana paredzēta Latvijā, detaļu ražošana arī citās valstīs,” nākotnes plānos dalās Bērziņš. 

Arī šogad līdz 25. septembrim izsludināta pieteikšanās inovatīvo biznesa ideju konkursam “Ideju kauss 2024”, kurā aicināts piedalīties ikviens 18 gadu vecumu sasniedzis Latvijas iedzīvotājs. Kā ierasts, konkursa dalībnieki ne tikai varēs papildināt savas zināšanas, bet arī pretendēt uz kādu no 12 naudas balvām no 40 tūkstošu eiro lielā Ideju kausa balvu fonda. Konkurss “Ideju kauss” tiek rīkots ERAF projekta "Atbalsts MVU inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai" (ID Nr. 1.2.3.1/1/23/I/001) ietvaros.