
Vairāk nekā tūkstotis par kilogramu: no kā top "pasaulē dārgākais" siers

Viens kilograms Pules siera izmaksātu aptuveni 1300 ASV dolārus. Pēc citiem aprēķiniem, siera cena joprojām ir iespaidīga, taču daudz saprātīgāka - 600 dolāru par to pašu daudzumu.
Tiek norādīts, ka tas neizskatās tik glamūrīgs kā ar zeltu pārklātais "Clawson Stilton", raksta "IFLScience". "Tā augstās cenas noslēpums slēpjas ražošanas procesā un jo īpaši tā pamatsastāvdaļa - tas par 60 procentiem sastāv no Balkānu ēzeļu piena," teikts rakstā.
Lieta tāda, ka ēzelīši dod daudz mazāk piena nekā govis: mātīte spēj saražot maksimāli 2 litrus piena dienā. Salīdzinājumam vidējā piena govs saražo 30 līdz 45 litrus. Arī pats slaukšanas process ir daudz sarežģītāks. Īpašas iekārtas ēzeļu slaukšanai nepastāv un lauksaimnieki pienu saņem vecmodīgā veidā - ar rokām.
Tiek norādīts, ka ir arī problēma ar paša piena sastāvu, kas satur mazāk cietvielu. Praksē tas nozīmē, ka jēllietai vajag vairāk ēzeļa piena nekā govs, lai saražotu vienādu daudzumu produkta. Sacīja Slobodans Simičs, kurš ražo šo sieru.
"Vienam kilogramam siera mums vajag aptuveni 25 litrus ēzeļa piena. Tas ir par aptuveni 1000 eiro. Tam ir ļoti intensīva, piesātināta tekstūra un garša."
Tiek norādīts, ka ēzeļa pienam, ko salīdzina ar cilvēka krūts pienu, piemīt imūnstrukturālas un pretiekaisuma īpašības. Vēsturiski tas tika slavēts arī par spēju apstādināt novecošanu: klīst pat baumas, ka leģendārā skaistule Kleopatra katru dienu mazgājusies šī piena vannās.