Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Meloni valdība negrasās atteikties no nelegālo imigrantu izvietošanas Albānijā
foto: REUTERS/SCANPIX
Itālijas premjerministres Džordža Meloni.
Pasaulē

Meloni valdība negrasās atteikties no nelegālo imigrantu izvietošanas Albānijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Neskatoties uz tiesas spriedumu, ar kuru atcelts lēmums nosūtīt pirmo nelegālo imigrantu grupu uz nometni Albānijā, Itālijas valdība paziņojusi, ka negrasās atteikties no ieceres Vidusjūrā pārtverto nelegālo imigrantu patvēruma pieprasījumus izskatīt ārpus Eiropas Savienības (ES).

Meloni valdība negrasās atteikties no nelegālo imi...

Pēc Romas tiesas piektdienas sprieduma 12 nelegālie imigranti, kas kā pirmie tika nosūtīti uz nometni Albānijā, tiks pārvesti uz Itāliju. Premjerministres Džordžas Meloni vadītā valdība paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs un ka pirmdien tiks sasaukta kabineta ārkārtas sēde. Itālija ir pirmā ES dalībvalsts, kas īstenojusi ieceri izveidot nelegālo imigrantu izvietošanas centrus ārpus bloka robežām.

Tiesa savu lēmumu pamatoja ar to, ka Ēģipte un Bangladeša, no kurienes bija nākuši šie nelegālie imigranti, nevar tikt atzītas par drošām valstīm un tādējādi viņi neatbilst kritērijiem, kas ļautu tos nosūtīt uz nometni Albānijā.

Reaģējot uz tiesas spriedumu Meloni paziņoja, ka tiks pieņemti papildu noteikumi. "Nedomāju, ka tiesas ziņā ir lemt, kuras valstis ir drošas. Tas ir valdības ziņā," uzsvēra premjerministre, kas pārstāv nacionālkonservatīvo partiju "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia").

Saskaņā ar vienošanos, ko pērn novembrī parakstīja Itālijas premjerministre Džordža Meloni un viņas Albānijas kolēģis Edi Rama, Albānijā tiks izmitināti nelegālie imigranti, kurus starptautiskajos ūdeņos būs aizturējuši Itālijas krasta apsardzes vai karaflotes kuģi. Albānijā viņi atradīsies, kamēr tiks izskatīti to lūgumi piešķirt patvērumu Itālijā.

Pārvešana neattiecas uz migrantiem, kas saskaņā ar likumu uzskatāmi par neaizsargātām personām. Meloni valdība paudusi cerību, ka šī vienošanās, kas noslēgta uz pieciem gadiem, ļaus ātri repatriēt lielāko daļu nelegālo imigrantu.