Indijā: "Mūsu dēls nomira. Tagad mēs varam izmantot viņa spermu, lai iegūtu mazbērnu"
foto: Shutterstock
Pasaulē

Indijā: "Mūsu dēls nomira. Tagad mēs varam izmantot viņa spermu, lai iegūtu mazbērnu"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pāris no Indijas atzina, ka ir priecīgs, ka tiesa pavēlēja slimnīcai atdot viņu mirušā dēla sasaldēto spermas paraugu, lai viņi varētu iegūt mazbērnu ar surogātmātes palīdzību, raksta "BBC".

Indijā: "Mūsu dēls nomira. Tagad mēs varam izmanto...

Pēc četru gadu ilgas tiesvedības Deli Augstākā tiesa lēma par labu pārim. “Mēs bijām ļoti nelaimīgi, kad zaudējām savu dēlu. Bet tiesa ir devusi mums dāvanu. Mēs tagad varēsim atgūt savu dēlu,” teica māte Harbir Kaur.

Kaur un viņas vīrs Gurvinder Singhs vērsās pie tiesas pēc tam, kad Deli Ganga Ram slimnīca 2020. gada decembrī atteicās nodot viņiem dēla spermu, kas tika uzglabāta viņu auglības laboratorijā.

30 gadus vecajam dēlam Preetam Inderam Singham 2020. gada jūnijā tika diagnosticēta nehodžkina limfoma — ļaundabīga limfātiskās sistēmas slimība. “Pirms viņš sāka ķīmijterapiju, slimnīca ieteica viņam sasaldēt savu spermu, jo ārstēšana varētu negatīvi ietekmēt viņa spermatozoīdu kvalitāti,” teica Gurvinder Singhs. Preets Inders, kurš bija neprecēts, piekrita. Tas tika izdarīts 2020. gada 27. jūnijā. Viņš mira 2020. gada septembra sākumā.

Pāris mēnešus vēlāk vecāki lūdza iegūt savā īpašumā dēla spermu, taču slimnīca atteica. Preeta vecāki, kuri ir 60 gadus veci, vērsās Deli Augstākajā tiesā. Viņa teica, ka audzinās jebkuru bērnu, kas piedzimst, izmantojot viņu dēla spermatozoīdu paraugu. Ja viņi mirtu, viņu divas meitas tiesā solīja uzņemties pilnu atbildību par bērnu.

Pagājušajā nedēļā tiesnese Prathiba Singh teica, ka “Indijas likumdošanā nav likuma, kas aizliegtu radīt bērnu pēc cilvēka nāves”, ja spermatozoīda īpašnieks ir devis piekrišanu. Viņa piebilda, ka vecāki ir tiesīgi uz paraugu, jo, ja nav laulātā vai bērnu, viņi kļūst par juridiskajiem mantiniekiem. 

Pāris teica, ka vērsās tiesā, jo vēlējās, saglabāt saikni ar dēlu. Pāris piebilda, ka radiniece ir piekritusi būt par surogātmāti.