Pasaulē

VIDEO: Ukrainas izlūkdienests uzspridzina krievu sagrābtās Zaporižjas AES apsardzes dienesta vadītāju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas okupētajā Zaporižjas Energodaras pilsētā nelabvu galu ņēmis Zaporižjas AES apsardzes dienesta vadītājs Andrejs Korotkojs.

VIDEO: Ukrainas izlūkdienests uzspridzina krievu s...

Spridzeklis bija ievietots 40 gadus vecā Korotkoja automašīnā un nostrādāja drīz pēc tam, kad viņš sāka braukt. No sprādzienā gūtajām traumām viņš slimnīcā miris.

Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde paziņoja, ka Andrejs Korotkojs labprātīgi sadarbojās ar okupantu karaspēku un viņiem nodeva AES darbinieku sarakstu ar viņu personas datiem, uzrādot Ukrainas atbalstītājus. Pēc krievu armijas iebrukuma Korotkojs iestājās valdošajā "Vienotā Krievija" partija un vadīja okupantu iecelto Energodaras pilsētas deputātu padomi.

Pēc Korotkoja likvidācijas Krievijas okupētās Zaporižjas apgabala daļas gubernators Jevgēņijs Baļickis, kurš pats ir kažoku pārmetušais kolaborants, aicināja okupētās teritorijas iedzīvotājus "nezaudēt modrību, vienmēr būt vērīgiem, pārbaudīt savas automašīnas, kontrolēt situāciju". "Kamēr ienaidnieks nav pilnībā iznīcināts, mums ir jāsaprot, ka katrs no mums var kļūt par viņu nacistiskā naida mērķiem," viņš brīdināja.

Krievija sagrāba Zaporižjas atomstaciju 2022. gada 3. martā, tur ierīkojot savu armijas bāzi un novietojot daudzraķešu palaišanas sistēmu "BM-30 Smerč". Kopš tā laika šī kādreiz lielākā Eiropas atomstacija ir bijusi vairākkārt apšaudīta, bet 2023. gada 6. jūnijā okupanti uzspridzināja Kahovkas dambi, applūdinot plašas teritorijas, iznīcinot vietējo ekosistēmu un atņemot atomstacijai galveno ūdens avotu.

2022. gada 30. septembrī Kremļa diktators Vladimirs Putins pasludināja par četru Ukrainas austrumu — Zaporižjas, Hersonas, Doneckas un Luhanskas — apgabalu aneksiju, kaut gan tobrīd krievu okupanti nevienu no tiem pilnībā nekontrolēja, Zaporižju nekad nav ieņēmuši, bet no 2022. gada martā sagrābtās Hersonas jau novembrī bija spiesti aizvākties. Šo apgabalu "svinīgās nodošanas" ceremonijā piedalījās četri vietējie kolaboranti Baļickis (Zaporižja), Vladimirs Saldo (Hersona), bijušais Krievijas vērienīgākā krāpnieka, MMM finanšu piramīdas dibinātāja Sergeja Mavrodi labā roka Deniss Pušiļins (Donecka) un Leonīds Pasečņiks (Luhanska). Zīmīgi, ka tieši tad, kad okupanti pameta Hersonu, mīklainos apstākļos gāja bojā Saldo vietnieks Kirils Stremousovs.