Britu universitātes cīnās par ES studentu atgriešanos – vai Erasmus varētu būt glābiņš pēc Brexit?
foto: Shutterstock
Oksfordas Universitāte.
Pasaulē

Britu universitātes cīnās par ES studentu atgriešanos - vai Erasmus varētu būt glābiņš pēc Brexit?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Lielbritānijas universitātes aicina valdību atrast risinājumu, lai pēc Brexit atjaunotu Eiropas Savienības (ES) studentu plūsmu uz Apvienoto Karalisti, tostarp izskatīt iespēju atgriezties Erasmus+ studentu apmaiņas programmā. Universitātes atzīst, ka šobrīd atturas no konkrētām prasībām, jo nevēlas izraisīt politiski "toksiskas" debates par imigrāciju, kas varētu kaitēt turpmākām sarunām, ziņo Lielbritānijas medijs.

Britu universitātes cīnās par ES studentu atgrieša...

"Universities UK" izpilddirektore Vivjēna Stērna uzsver, ka universitātes ļoti nožēlo, ka Brexit dēļ ir zaudējušas augstas kvalitātes Eiropas studentus, taču apzinās, ka atgriešanās lielā mērogā varētu izraisīt sarežģījumus iekšējā politikā. Viņa norāda, ka tas nav universitāšu interesēs, jo imigrācijas ierobežojumi varētu negatīvi ietekmēt arī citas izglītības jomas.

Tikmēr Keirs Starmers, gatavojoties savam pirmajam divpusējam tikšanās brīdim ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, ir mīkstinājis savu nostāju attiecībā uz jauniešu mobilitātes shēmu, kas ļautu jauniešiem līdz 30 gadiem atgriezties Eiropā darba brīvdienām. Lai gan šobrīd nav konkrētu plānu par šo shēmu, Starmeru gaida svarīga tikšanās, kurā tiks apspriesta Lielbritānijas un ES attiecību uzlabošana.

Tikmēr universitātes norāda, ka Erasmus+ programmā pirms Brexit piedalījās aptuveni 15 000 britu studentu gadā, un Eiropas studenti Lielbritānijā veidoja ievērojamu daļu no starptautisko studentu skaita. Lai gan Lielbritānija mēģināja panākt asociēto dalību Erasmus+ programmā, augstās izmaksas un neizdevīgās finansiālās saistības to padarīja neiespējamu.

Universitātes cer, ka nākotnē sarunās tiks ņemti vērā arī Turinga programmas, kas aizstāja Erasmus+ Lielbritānijā, piedāvājumi. Turinga programma, kas paredz īsākas, profesionāli orientētas pieredzes, varētu veicināt lielāku dalību no mazāk aizsargātām grupām.

Lielbritānijas universitātes turpina uzmanīgi sekot līdzi sarunām par iespējamo ES un Lielbritānijas attiecību uzlabošanu, īpaši koncentrējoties uz studentu un jauniešu mobilitātes jautājumiem, un cer, ka izglītības iespējas paliks centrā sarunās.