Eko vandaļi apķēpājuši Somijas parlamentu
foto: AFP/Scanpix
Apķēpātais Somijas parlaments.
Pasaulē

Eko vandaļi apķēpājuši Somijas parlamentu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Helsinkos trešdien eko vandaļi, protestējot, kā paši skaidro, pret kūdras rūpniecību, ar sarkanu krāsu apķēpājuši Somijas parlamenta ēku.

Eko vandaļi apķēpājuši Somijas parlamentu ...

Radikāļi no organizācijas "Extinction Rebellion" Somijas atzara un zviedru organizācijas "Aterstall Vatmarker" ("Atjaunot mitrājus") apķēpāja vairākas granīta kolonnas pie ēkas galvenās ieejas.

Ziņu aģentūrai AFP vandaļi klāstīja, ka protestē pret Somijas valstij piederošā uzņēmuma "Neova" kūdras ieguvi Zviedrijas mitrājos. "Mēs esam nokrāsojuši kolonnas ar šo viegli nomazgājamo krāsu, lai šādi vērstu uzmanību uz to, ka Somija aktīvi iesaistās klimata krīzes paātrināšanā," skaidroja kāds "Extinction Rebellion" vandalis.

Policija ieradās notikuma vietā pēc plkst.8 un atbrīvoja parlamenta kāpnes no protestētājiem, kas tur sēdēja ar plakātiem rokās. Incidents tiek izmeklēts kā mantas bojāšana vainu pastiprinošos apstākļos, teikts policijas paziņojumā. Vairāki Somijas politiķi nekavējoties nosodīja eko vandaļu izdarības.

Premjerministra Peteri Orpo sacīja, ka tas ir "pilnīgi neizprotams un nepieņemams vandālisms", vēsta laikraksts "Helsingin Sanomat". "Somija ir brīva demokrātija. Mums ir tiesības demonstrēt un ietekmēt lietas, bet mums ir civilizēti veidi, kā to darīt," sacīja Orpo.